Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Szombattól adhatják le levélszavazataikat a külhoni magyarok


Amagyarországi országgyűlési választáson való részvételre buzdító plakát Csíkszereda sétálóutcáján 2018-ban
Amagyarországi országgyűlési választáson való részvételre buzdító plakát Csíkszereda sétálóutcáján 2018-ban

A magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgárok (a magyar kettős állampolgárok) már leadhatják a levélszavazataikat tartalmazó válaszborítékokat a külképviseleteken. A több százezer külföldön dolgozó magyar most is csak néhány külképviseleten és személyesen szavazhat.

A magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgároknak március 9-éig kellett felvételüket kérniük a névjegyzékbe ahhoz, hogy levélben szavazhassanak az április 3-ai országgyűlési választáson és a vele egy napon rendezett népszavazáson. 456 ezren regisztráltak.

Ők választhattak, hogyan akarják megkapni az országos listás szavazólapot és a népszavazási szavazólapot is tartalmazó levélcsomagot: választhatták a postai kézbesítést, de kérhették a levélcsomagot külképviseletre vagy magyarországi településre is.

Bárki kézbesíthet

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) már március elején elkezdte postázni ezeket. Amint ezt megírtuk, a szerbiai posta egy olyan civil szervezetet kért meg a levelek kézbesítésére, mely a Fidesz-szövetséges helyi magyar párthoz, a VMSZ-hez közhető. Ez aggályokat vet fel a szavazás tisztaságát illetően – tiltakozott a másik vajdasági magyar szervezet, a Magyar Mozgalom.

Azok a levélben szavazók akik azt kérték, hogy személyesen vehessék át szavazási levélcsomagjukat, szombattól tehetik ezt meg április 2-ig minden nap 6-22 óra között hat kijelölt külképviseleten (Ungvár, Beregszász, Kolozsvár, Csíkszereda, Bukarest, Szabadka). Hétfőtől további hat külképviseleten (Belgrád, Kassa, Pozsony, Eszék, Lendva, Lviv) is átvehetik április 2-ig minden munkanap 8-16.30 óra között.

Ezen kívül az országgyűlési egyéni választókerületi székhelytelepüléseken vagy kijelölt, határ menti településeken is átvehetők a csomagok. Április 3-án, a szavazás napján is fel lehet még venni a levélcsomagokat 6-19 óra között.

Aki személyes átvételt kért, köteles személyazonosságát érvényes fényképes igazolvánnyal igazolni. Meghatalmazott útján a levélcsomag nem vehető át.

A szavazó szabadon dönthet arról, milyen úton juttatja vissza a szavazólapokat tartalmazó válaszborítékot az NVI-hez: feladhatja postán (bárhonnan ingyen), úgy, hogy az a szavazás napján 19 óráig megérkezzen. Feladhatja térítés ellenében bármelyik külképviseletre címezve is, ebben az esetben is a külképviseleti szavazás lezárultáig kell megérkeznie a levélszavazatnak a külképviseletre.

Azokon a külképviseleteken, ahol lehetőség van a szavazási levélcsomag átvételére, a szavazólapot a választópolgár a helyszínen is kitöltheti és leadhatja válaszborítékát. A válaszboríték tehát leadható bármely külképviseleten is március 19-től munkanapokon; a külképviseletek általában 8-16.30 között vannak nyitva, de Beregszászon, Ungváron, Kolozsváron, Csíkszeredán, Bukarestben és Szabadkán minden nap 6-22 óra között van erre lehetőség.

Szintén sokan kifogásolják azt a rendelkezést is, hogy a külképviseleteken nem csak azok adhatják le a válaszborítékot, akik ott vették fel a szavazási levélcsomagot. Aki válaszboríték leadására megjelenik a külképviseleten, annak a személyazonossága ellenőrzése nélkül biztosítani kell, hogy saját vagy más választópolgár válaszborítékját bedobja az urnába. Több válaszborítékot is leadhat.

Március 19-től naponta ürítik az urnákat és jelentik, hány szavazat volt abban, így nyomon követhető lesz a leadott válaszborítékok számának alakulása. A Kárpát-medencében lévő külképviseletekről a tervek szerint a szavazás előtt legalább egyszer hazaszállítják az urnában lévő válaszborítékokat, hogy az NVI elvégezhesse a szavazó ellenőrzését.

A válaszboríték leadható a külképviseleten a külképviseleti szavazás időtartama alatt (általában 6-19 óra között) is, illetve Magyarországon a 97 egyéni választókerületi székhelyen is, a szavazás napján 6-19 óra között.

Alkotmánybíróságot is megjárt (és ott elvérzett) az a kifogás, ami alkotmányellenesnek tartotta azt, hogy míg a külhoni magyarok (akik szinte kizárólag a Fideszre szavaztak eddig) választhatják a kényelmes levélszavazást, míg a több százezer külföldön dolgozó (de magyarországi lakcímmel rendelkező) magyar ha nem akar hazajönni a választás napjára, most is csak néhány külképviseleten és személyesen szavazhat.

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG