Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Szombattól már csak 50 nap a választásig, kezdődik a hivatalos kampány


Népviseletbe öltözött asszonyok szavaznak, Veresegyház, 2018. április 8-án.
Népviseletbe öltözött asszonyok szavaznak, Veresegyház, 2018. április 8-án.

Szombaton kezdődik a hivatalos választási kampány Magyarországon. A választási törvény szerint ettől a naptól, azaz február 12-től, a szavazást megelőző 50. napon​tól ajánlhatnak a választópolgárok egyéni választókerületi képviselőjelölteket a parlamenti választásra. Azok, akik kiterjesztették nemzetiségi hovatartozásukat az országgyűlési képviselők választására is, szintén ekkortól adhatják le ajánlásukat a nemzetiségi listákra.

Február 12-én, szombaton kezdődik az országgyűlési választással egy napon rendezett országos népszavazás hivatalos kampánya is a választási eljárási törvény értelmében.
Ekkor lépnek életbe a kampányra vonatkozó szabályok is.

A törvény szerint kampánytevékenység minden olyan tevékenység, amely alkalmas a választói akarat befolyásolására vagy annak megkísérlésére.

Kampányeszköz:

  • a plakát,
  • a választók közvetlen megkeresése,
  • a politikai reklám és politikai hirdetés,
  • a választási gyűlés.

Nem minősül választási kampánynak:

  • a választási szervek tevékenysége,
  • az állampolgárok - mint magánszemélyek - közötti személyes kommunikáció, függetlenül annak tartalmától és formájától,
  • az Alkotmánybíróság, a bíróságok, a helyi önkormányzatok és más állami szervek jogszabályban meghatározott feladata során végzett tevékenysége.

A választási kampányidőszak végéig, vagyis a szavazás befejezéséig, a jelölőszervezetek és a jelöltek engedély nélkül készíthetnek plakátot, de a plakátokon és a szórólapokon is fel kell tüntetni a kiadóra vonatkozó adatokat, így a kiadó nevét, székhelyét és a kiadásért felelős személy nevét is.

Kiből lesz képviselőjelölt?

A képviselőjelöltek legkorábban szombaton vehetik át az ajánlóíveket a választókerületi választási irodáktól és csak ezeken az íveken gyűjthetik a választópolgárok ajánlásait.

Egy választópolgár több jelöltet is támogathat.

A választópolgárok gyakorlatilag "képviselőjelölt-jelölteket" ajánlhatnak, hiszen csak akkor lesz valakiből hivatalos jelölt, ha sikerül összegyűjtenie 500 érvényes ajánlást, és az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottság nyilvántartásba is veszi.

Az ajánlás érvényességének elengedhetetlen feltétele a saját kezű aláírás, azonban a többi adatot az ajánló választópolgár jelenlétében más is rávezetheti az ajánlóívre. Az ajánlóíveken szereplő adatokat választói adatbázis készítésére vagy egyéb célra nem használhatja fel senki.

Tilos anyagi ellenszolgáltatást ígérni a választópolgárnak az ajánlásgyűjtéskor, ugyanakkor a jelölt, illetve a párt aktivistája a munkájáért kaphat pénzt.

Egyszerűen: a legelterjedtebb választási csalás
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:59 0:00

Az ajánlások érvényességét - azt, hogy a választópolgár adatai megegyeznek a szavazóköri névjegyzékben szereplő adatokkal, illetve hogy a választópolgár a lakóhelye szerinti választókerületben ajánlott-e jelöltet - a választókerületi választási iroda ellenőrzi.

Az irodák érvényesnek fogadják el azokat az ajánlásokat is, amelyeket

  • az ajánlási szabályokat betartva gyűjtöttek,
  • a választópolgár az ajánlóíven valamennyi adatát feltüntette,
  • az adatok alapján a választópolgár egyértelműen azonosítható, de ajánlása adásakor egyes adataiban csekély mértékű eltérés tapasztalható az ajánlóíven a névjegyzék adataihoz képest.

Ilyen csekély mértékű eltérés például, ha valaki nem tünteti fel a doktori címét, ha a több keresztneve közül csak az egyiket tünteti fel, illetve ha az ajánló a lakcíme településadatát például rövidítve tünteti fel, de az egyértelműen azonosítható.

Mit lehet tenni a tiszta választásokért? – Civil műhely, kézikönyv, forródrót
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:05:13 0:00

Az ajánlóív iránti igényeket február 12-e előtt is el lehetett juttatni az országgyűlési egyéni választókerületi irodákhoz (oevi), de az íveket legkorábban szombaton adhatják ki a választási irodák. Az ajánlóíveken egyedi azonosító szerepel és azon az oevi feltünteti a választás típusát, a jelöltként indulni szándékozó választópolgár nevét, a jelölőszervezet (közös jelölés esetén a jelölőszervezetek) nevét vagy a független jelölés tényét és a választókerület megjelölését.

A jelölteknek, jelölőszervezeteknek a gyűjtés befejezésekor az összes átvett ívet (azt is, amelyen egy ajánlást sem tettek) vissza kell juttatniuk a választási irodába. Az összes olyan ajánlóívet, amely nem üres, február 25-én 16 óráig kell visszaszolgáltatni, azokat pedig, amelyek nem tartalmaznak ajánlást, legkésőbb február 26-án 16 óráig. Aki ezeket a határidőket elmulasztja, ívenként ezer forint bírságot kell fizetnie.

Készült az MTI alapján.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG