Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Szorongás, depresszió, álmatlanság kínozza a koronavírusos betegeket


People with mental illness are more likely to get the coronavirus, American psychiatrists believe
People with mental illness are more likely to get the coronavirus, American psychiatrists believe

A fertőzöttek 20 százalékánál 90 napon belül pszichiátriai rendellenességet diagnosztizálnak.

A COVID-19 túlélőinél valószínűleg nagyobb a kockázata a mentális betegségek kialakulásának - áll egy friss pszichiátriai tanulmányban, amit a Reuters ismertetett.

A szakemberek tapasztalatai szerint a koronavírussal fertőzöttek 20 százalékánál 90 napon belül pszichiátriai rendellenességet diagnosztizálnak.

A szorongás, a depresszió és az álmatlanság volt a leggyakoribb panasz a koronavírus okozta betegségből felépültek körében. A kutatók szerint esetükben a demencia kialakulásának is nagyobb a kockázata.

Fel kell készülnie az egészségügynek

Sokan aggódtak korábban, hogy a betegség túlélőinél nagyobb eséllyel alakulnak ki mentális egészségügyi problémák, ezt most a kutatásaink is valószínűsítik – mondta Paul Harrison, az Oxford Egyetem tudósa, aki hozzátette, "az egészségügyi ellátásnak készen kell állnia a segítségnyújtásra, főként azért, mert eredményeink nagy valószínűséggel alábecsülik a pszichiátriai problémával küzdő páciensek számát".

A The Lancet Psychiatry folyóiratban megjelent tanulmány szerzői 69 millió ember elektronikus egészségügyi nyilvántartását elemezték az Egyesült Államokban, köztük több mint 62 000 koronavírusos esetet.

Az eredmények alapján a pozitív tesztet követő három hónapban minden 5 beteg közül 1-nél diagnosztizáltak szorongást, depressziót vagy álmatlanságot. Körükben ezeknek a mentális betegségeknek a gyakorisága körülbelül kétszer olyan valószínű volt, mint más betegcsoportoknál ugyanabban az időszakban.

A mentális betegségben szenvedők nagyobb veszélyben lehetnek

A tanulmány készítői szerint a már meglévő mentális betegségben szenvedőknél 65 százalékkal nagyobb valószínűséggel diagnosztizálják a koronavírus-fertőzést, mint azoknál, akiknek nincsenek mentális problémái.

"Ez valószínűleg a kifejezetten ehhez a járványhoz köthető pszichés stressz és a betegség fizikai hatásainak kombinációjára vezethető vissza" - mondta Michael Bloomfield, a University College London pszichiátere.

"A COVID-19 hatással van a központi idegrendszerre, így közvetlenül növelheti a későbbi rendellenességek számát" - mondta a University College másik kutatója.

Simon Wessely szerint az a megállapítás, hogy a mentális egészségügyi problémákkal élők nagyobb eséllyel fertőződnek meg koronavírussal, egybecseng azzal, amit más, korábbi fertőző betegségek esetében megfigyeltek.

XS
SM
MD
LG