Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Szöul szerint Észak-Korea rakétákat, lőszert és lövedékeket küldhetett Oroszországnak


A Hvaszong–18-as szilárd tüzelésű észak-koreai interkontinentális ballisztikus rakéta próbaindítása látható egy ismeretlen helyen az észak-koreai központi hírügynökség felvételén, amely 2023. április 14-én készült
A Hvaszong–18-as szilárd tüzelésű észak-koreai interkontinentális ballisztikus rakéta próbaindítása látható egy ismeretlen helyen az észak-koreai központi hírügynökség felvételén, amely 2023. április 14-én készült

Észak-Korea vélhetően többféle típusú rakétát szállított Oroszországnak az ukrajnai háború támogatására, és több forrásból is érkeztek hírek arról, hogy lőszer- és lövedékszállítmányokat indított útnak – közölte csütörtökön a dél-koreai hadsereg.

Helyi újságíróknak tartott háttér-tájékoztatóján a dél-koreai hadsereg képviselője azt mondta: azzal gyanúsítják Észak-Koreát, hogy meg nem határozott számú rövid hatótávolságú ballisztikus rakétát, páncéltörő rakétát és hordozható légelhárító rakétát küldött Oroszországba, puskák, rakétavetők, ágyúk és lövedékek mellett.

A tájékoztatón elhangzottakat megosztották az Associated Press-szel is.

Észak-Korea az Egyesült Államokkal fennálló és elhúzódó biztonsági feszültségek, valamint a világjárvány okozta belföldi nehézségek miatt szorgalmazza az együttműködés bővítését Oroszországgal és Kínával. Gazdasági gondjai nyilvánvaló jeleként Phenjan bezárja néhány tengerentúli diplomáciai képviseletét.

Múlt héten Dél-Korea, az Egyesült Államok és Japán határozottan elítélte, hogy Észak-Korea állítólag hadianyagokat és katonai felszerelést szállít Oroszországnak, mondván: az ilyen fegyverszállítmányok jelentősen növelik az orosz–ukrajnai háború áldozatainak számát. Bárminemű fegyverkereskedelem Észak-Koreával sérti az ENSZ Biztonsági Tanácsának több határozatát, amelyeket Oroszország, a BT állandó tagja is jóváhagyott korábban.

Oroszország és Észak-Korea egyaránt alaptalannak minősítette a fegyverszállítási vádakat.

Ehhez kapcsolódóan: Kim Észak-Koreába hívja Putyint

Az észak-koreai fegyverszállítmányokkal kapcsolatos találgatások azt követően kaptak lábra, hogy Kim Dzsongun észak-koreai vezető szeptemberben Oroszországba utazott, és találkozott Vlagyimir Putyin elnökkel, valamint felkereste a legfontosabb katonai létesítményeket. Az Egyesült Államok és szövetségesei azzal vádolják Észak-Koreát, hogy csúcstechnológiás orosz technológiákat keres nukleáris fegyver- és rakétaarzenálja korszerűsítéséhez hagyományos fegyverekért cserébe.

A Nemzeti Hírszerző Szolgálat (NIS) – Dél-Korea fő kémügynöksége – a törvényhozóknak tartott szerdai zárt körű tájékoztatón azt is közölte, hogy augusztus óta több mint egymillió észak-koreai tüzérségi lövedéket küldtek Oroszországba hajón és szállító repülőgépen – mondta el Jú Szang-bum képviselő, aki részt vett a tájékoztatón. Hozzátette, hogy az ügynökség szerint a szállítások nagyjából két hónapra elegendő lövedéket jelentenek az oroszoknak.

A NIS úgy értékelte, hogy Észak-Korea teljes kapacitással működteti hadianyaggyárait, hogy eleget tegyen az orosz igényeknek, és a lakosságot is mozgósította a termelés növelése érdekében.

A NIS szerint Észak-Korea a maga részéről valószínűleg orosz technológiai segítséget kap első katonai kémműholdja világűrbe küldéséhez. Észak-Korea legutóbbi két kísérlete technikai gondok miatt kudarcot vallott, Phenjan októberre tervezte a harmadikat, de aztán indoklás nélkül elállt tőle.

A dél-koreai hadsereg közölte, hogy Észak-Korea nukleáris technológiát, vadászgépeket vagy azokhoz köthető felszerelést szeretne kapni Oroszországtól, valamint segítséget légvédelmi hálózatok létrehozásához.

Észak-Korea jelenleg nukleáris arzenálja bővítésére összpontosít, miközben nem hajlandó visszatérni a tárgyaláshoz az Egyesült Államokkal és Dél-Koreával. Az ország gazdasága a koronavírus-járvány idején bevezetett drákói lezárások és az Egyesült Államok vezetésével hozott szigorú szankciók miatt jelentősen visszaesett.

A dél-koreai külügyminisztérium csütörtökön közölte: Észak-Korea valóban azt tervezi, hogy bezárja ugandai, angolai és spanyolországi nagykövetségét, valamint hongkongi konzulátusát. A külügyminisztérium szerint Phenjan további diplomáciai képviseleteket zárhat be.

Az észak-koreai állami média hét elején adta hírül, hogy az Angolában és Ugandában akkreditált nagykövetek múlt héten búcsúlátogatást tettek az ország vezetőinél.

A dél-koreai újraegyesítési minisztérium kedden közölte, hogy a bezárások Észak-Korea pénzügyi nehézségeit tükrözik. A közlemény szerint az ország több mint 150 országgal áll diplomáciai kapcsolatban, de csak mintegy ötven diplomáciai képviseletet működtet külföldön.

A NIS szerint Észak-Korea arra készül, hogy kiterjessze gazdasági együttműködését Kínával, legnagyobb kereskedelmi partnerével, mielőtt teljes mértékben újranyitná nemzetközi határait. A NIS közölte, hogy olyan hírszerzési információk birtokába jutott, amelyek arra utalnak: Észak-Korea múlt hónapban gazdasági delegációt küldött Kínába, hogy befektetőket szerezzen.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG