Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ki emlékszik már a megszállásra? – évtizedek a szovjet csapatok árnyékában


Ki emlékszik már a megszállásra? – évtizedek a szovjet csapatok árnyékában
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:32:41 0:00

Harminc éve hagyta el az utolsó szovjet katona Magyarországot. A csapatkivonást levezénylő Silov altábornagy 1991. június 19-én távozott utolsóként. A megszállás okairól, gyakorlatáról és végéről beszélgetünk Mink Andrással, az OSA Donald és Vera Blinken Nyílt Társadalom Archívum történészével.

A beszélgetésben kitérünk arra, hogy először a második világháborús rendezéssel, majd az Ausztriában állomásozó szövetséges csapatok utánpótlásának biztosításával indokolták a szovjet alakulatok magyarországi állomásoztatását. Az „ideiglenes” jelenlétre aztán az 56-os forradalom adott újabb magyarázatot.

Szóba kerül az ország területén állomásozó szovjet haderő ütőképessége: inkább egy esetleges nyugati intervenció utánpótlás útvonalának a biztosítása volt a cél, semmint a beavatkozás az ország belügyeibe, melynek sikerére a csapatok felkészültsége és az itt állomásozás során kialakult emberi kapcsolatok miatt nem is volt sok esély. Az „előretolt helyőrség” jelleget bizonyítja az is, hogy felszerelésből, köztük – mint utólag kiderült – például atomtöltetekből is, sokkal többet tároltak, mint amennyit az itteni szovjet állomány működtetni tudott volna.

Átbeszéljük a szovjet csapatkivonás mögötti érdekeket, és a magyar ellenzék szerepét a folyamatban.
XS
SM
MD
LG