Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A kormány mégsem ad pénzt a szegedi gyermeksürgősségi fejlesztésére


Szegedi látkép 2021. december 1-jén
Szegedi látkép 2021. december 1-jén

Nem lesz pénz a szegedi gyermekgyógyászati klinika sürgősségi és traumatológiai szárnyára. Egyelőre Gyulára vagy Kecskemétre kell vinni a környéken balesetet szenvedő gyerekeket. Az épületre 4,3 milliárd forintot szántak volna, de most forráshiány miatt egyszerűen megszűnt a szerződés. Összehasonlításképp: a szeged–csanádi egyházmegye új, négycsillagos sportszállodája nemrég 3,8 milliárd forintra drágult az uniós közbeszerzési értesítő szerint.

Az unió korábban több mint tízmilliárd forinttal támogatta volna a magyarországi gyerekek sürgősségi és baleseti ellátási rendszerének fejlesztését.

Egészen pontosan 2016-ban írták ki az uniós pályázatokat, és első körben 2020-ban tervezték befejezni a projektet – írja az atlatszo.hu. A 18,5 milliárd forint összköltségű projektből 11,6 milliárd forintot az unió fizetett volna, és hat kórházban tervezték érdemben fejleszteni hozzá az ellátást. Ebből

a szegedi gyermeksürgősségi osztály új szárnya 4,3 milliárd forintba került volna.

Azért nem lehet már kijelentő módban írni róla, mert az átalakításra, kipakolásra készülődő kórházi részleg nemrég arról értesülhetett, hogy inkább mégsem ad rá pénzt az állam.

Bár a kórházat üzemeltető Szegedi Tudományegyetem (SZTE) elsőre nem volt hajlandó válaszolni a lap kérdéseire, közérdekű adatigénylésére elárulták, hogy „forráshiány” miatt a fejlesztési szerződés már meg is szűnt, azaz mégsem lesz erre pénzt, noha korábban az átalakítás nagyon fontosnak lett beharangozva.

„Az egyetem a régió legnagyobb gyermekellátó intézménye, nemcsak regionális vonzáskörzetük, hanem regionális felelősségük is van, ezért nagyon fontos, hogy a mostani beruházás mielőbb elkészüljön” – jelentette ki Fendler Judit, az SZTE kancellárja a Délmagyarországnak tavaly márciusban. Az uniós pályázat szerint a szegedi beruházásoknak idén októberig kellett volna elkészülniük.

Mások mellett a környékbeli rendőrök, tűzoltók is fontosnak érezték a régiós gyermeksürgősségi fejlesztését, egy éve jótékonysági futással hívták fel az ügyre a figyelmet

Az SZTE még egy hónappal ezelőtt is abban a hitben lehetett, hogy elindul a gyermeksürgősségi bővítése. A felújításra hivatkozva ugyanis az NNK nemrég átirányította a Szegeden általuk ellátandó gyerekeket Kecskemétre és Gyulára.

Nagyon nehéz követni, hogy hol milyen kórházi osztály állt már le
A nem működő kórházi osztályokról a Nemzeti Népegészségügyi Központ különböző beszkennelt pdf-ek rendszertelen nyilvánosságra hozatalával tájékoztatja az embereket egyik aloldalán. A kórházigazgatók ezekben sem mindig adnak meg indoklást a leállásra, gyakran pedig olyan általánosságokat fogalmaznak meg indokként, mint mondjuk a „minimumfeltételek hiánya”. Az újrainduló kórházi osztályokról sem feltétlenül tesznek ki tájékoztatást. Előfordulhatnak olyan kórházi osztályok, amelyek leállásuk alatt is le tudnak állni még egyszer, vagy az indokláshoz képest irreálisan sok ideig tart a leállás.

A lap összehasonlításképp emlékeztet egy hasonló költségű régiós beruházásra, amire a tervezettnél sokkal több pénz is akadt: a szegedi katolikus egyházmegye épülő négycsillagos sportszállodája nemrég 520 millióval, 3,8 milliárd forintra drágult az uniós Közbeszerzési Értesítő szerint.

Sopronnál Mészáros Lőrinc egy nagyobb körforgalom megépítéséért elkérhet az államtól csaknem négymilliárd forintot, vagy a magyar állam tavaly nagyjából 45 milliárd forinttal segítette ki Orbán új szövetségesét, Milorad Dodikot és a boszniai Szerb Köztársaságot.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG