Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A világ vezető divatmárkái, jogosítvány és diploma a szaúdi nőknek


Szaúd-Arábia a Sztoriban
Szaúd-Arábia a Sztoriban

Szaúd-Arábia olajnagyhatalom, ahol egyszerre van jelen a high tech és az évezredes tradíciók világa. A szunnita királyságban ugyanakkor a nőket a férfiak gyámsága alá rendelő szigor az élet egyre több területén enyhülni látszik. Hogy mit érzékel ebből nőként egy újságíró, arról Benyó Rita beszélt.

„A felszabadítás jelképe, hogy dobja el a kendőt. Na, ez huszadrangú kérdés egy szaúdi nő életében. Sokkal előrébb való, hogy tanulhasson, hogy dolgozhasson, hogy vezethessen, hogy ugyanolyan jogai legyenek. A kendőre sokan úgy tekintenek, hogy miért akarják a népviseletemet elvenni” – mondja tapasztalatairól a Sztoriban különkiadásában a Szabad Európa riportere, aki március közepén járt az olajnagyhatalomnak számító közel-keleti országban.

Az ország folyamatosan nyit, 2016 óta húsz százalékkal nőtt a női munkavállalók száma. Az oktatásban és az egészségügyben eddig is jelen voltak, mára azonban az idegenforgalom és a vendéglátás iránt is egyre többen érdeklődnek.

Ma már több nő szerez diplomát a szaúdi egyetemeken, mint férfi, és bár autót csak 2018 óta vezethetnek, rengeteg a női sofőr. A női jogok terén az iszlám világban zajló forradalom formálja a szunnita királyságot is, amely mind többet akar láttatni magából, a világ egyre több tájáról fogadja az utazókat. Erről is szó volt podcastsorozatunk különkiadásában.

Mit tart fontosnak egy szaúdi nő, amikor a nyugati világ épp fel akarja szabadítani?
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:30:46 0:00

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG