Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Sztrájkfelhívás az Operában, hetvenszázalékos béremelést követelnek


A budapesti Operaház csarnoka (képünk illusztráció)
A budapesti Operaház csarnoka (képünk illusztráció)
„Mielőtt a bal sajtó alig leplezett kárörömmel megírja, kirakom én magam” – kezdte a sztrájkfelhívásról beszámoló posztot a Magyar Állami Operaház főigazgatója. Ókovács Szilveszter arcpirítónak, lehetetlennek tartja a hetvenszázalékos, azonnali béremelési követelést.

A sztrájkfelhívást a Magyar Művészek és Táncművészek Szakszervezete, valamint az Operaházi Dolgozók Független Szakszervezete adta ki. Ókovács Szilveszter azt írja Facebook-posztjában, hogy mintegy ötmilliárd forint kellene a követelés teljesítéséhez.

Azt írja, decemberben 52 ezer néző váltott jegyet az év legfrekventáltabb színházi időszakára. Miután a szakszervezetek sztrájkfelhívása december 1-jétől szól, onnantól bármelyik nap bármelyik előadásán megtagadhatják a munkát, így egymilliárd forint körüli bevétellel játszanak azok, „akik pillanatok alatt le tudják bontani a presztízst, amelyet csaknem kétezer kollégával napról napra, nehéz munka árán építünk sok éve”.

A 24.hu emlékeztet arra, hogy a szakszervezetek korábban levelet írtak a területért felelős Csák János miniszternek, a sztrájkfelhívás után pedig figyelmeztették a főigazgatót, hogy megítélésük szerint jogszerűtlenül vontak el munkabért, és továbbra is problémás a dolgozók munkarendje.

XS
SM
MD
LG