Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Szudánban építene haditengerészeti bázist Oroszország


Az orosz flotta Caesar Kunyikov (Цезарь Куников) nevű hadihajója halad át a Boszporuszon.
Az orosz flotta Caesar Kunyikov (Цезарь Куников) nevű hadihajója halad át a Boszporuszon.

A két ország aláírta a megállapodást, atommeghajtású orosz harci járművek érkezhetnek a vörös-tengeri bázisra.

Szudán második legnagyobb városában, Port Szudánban épít hadikikötőt Oroszország, a két ország vezetői alá is írták már erről a megállapodást, írja a Szabad Európa központi szerkesztősége.

Orosz részről tegnap írta alá Mihail Vlagyimirovics Misusztyin miniszterelnök. Az oroszok a tervek szerint egy 300 fős katonai bázist fognak felépíteni, ami négy hajót fog tudni kiszolgálni. Egyebek mellett atommeghajtású harci járműveket is.

A logisztikai és karbantartó bázis segítségével az oroszok erősíthetik a befolyásukat a Vörös-tengeren és egész Északkelet-Afrikában.

Rakétát lő ki a "Gorskov admirális" fregatt a Grom-2019 hadgyakorlaton 2019. október 17-én.
Rakétát lő ki a "Gorskov admirális" fregatt a Grom-2019 hadgyakorlaton 2019. október 17-én.

Oroszországnak emellett egyéb geopolitikai érdekei is fűződnek az olajban és egyéb ásványkincsekben gazdag, de a közelmúltbeli polgárháború miatt is instabil helyzetben lévő Szudánhoz.

Szudán cserébe ingyen kap orosz fegyvereket és légvédelmet Port Szudánba, melyekkel az orosz kikötőt is védik. Szudán egyébként is az orosz fegyverek egyik legnagyobb afrikai importőre.

Szudánban tavaly puccsolta meg a hadsereg a régóta hatalomban lévő helyi diktátort Omar al-Bashirt. Azóta egy civil-katonai közös kormány próbál tenni az ország gazdasági válsága és nemzetközi elszigeteltsége ellen.

Omar al-Bashir sűrű rácsok mögött a kartúmi tárgyalásán, 2019. augusztus 19-én.
Omar al-Bashir sűrű rácsok mögött a kartúmi tárgyalásán, 2019. augusztus 19-én.

Ezt a bázist egyébként először még Omar al-Bashir kérte az oroszoktól 2017-ben, részben azért is, mert tartott az USA lehetséges lépéseitől.

Az USA is közeledne az országhoz, múlt hónapban bejelentették, hogy tervezik levenni őket arról a listáról, amin a terrorizmust támogató államokat jelölik. Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek is fontos szereplők az országban, ők komoly anyagi segítséget nyújtottak a rossz gazdasági helyzetben lévő országnak.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG