Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Szükségállapot, 180 fölött a nyugat-európai áradások halálos áldozatainak száma


Submerged cars and other vehicles are seen on the federal highway B265 in Erftstadt, western Germany, on July 17, 2021,
Submerged cars and other vehicles are seen on the federal highway B265 in Erftstadt, western Germany, on July 17, 2021,

Sorra kerülnek elő a holttestek, ahogy a mentőalakulatok mélyebbre ásnak a visszahúzódó vizek helyén a törmelékben. Az árvíz miatt szükségállapotot hirdettek Bajorország délkeleti részén. Angela Merkel kancellárt az egyik legnagyobb pusztítást elszenvedett területre látogatott vasárnap.

Egyedül Németországban 156-an vesztették életüket, de sokakat eltűntként tartanak nyilván, így félő, hogy ez a szám még emelkedni fog.

Letarolta Nyugat-Európa egy részét a Berndt

Száz éve nem látott esőzések okoztak árvizeket, földcsuszamlásokat Németország nyugati részén, Belgiumban, Hollandiában és Luxemburgban, de árdások voltak a cseh-német határvidéken és Ausztriában is. Az áradásokat a Bernd nevű ciklon okozta, amely meleg és nedves levegőt szállított a térségbe. Komoly fennakadások vannak a vasúti és a közúti közlekedésben.

Vasárnapra 180 fölé emelkedett a nyugat-európai áradás áldozatainak száma, egyre több holttest kerül elő, ahogy visszahúzódnak az esőzések miatt kiöntött folyók, és a mentőalakulatok hozzáférnek a nyomukban maradt törmelékhez.

Németországban Észak-Rajna-Vesztfália, a Saar-vidék és Rajna-Pfalz a leginkább érintett terület. A rendőrség adatai szerint 110-en vesztették életüket a Rajna-Pfalzban fekvő Ahrweiler térségében. A szomszédos Észak-Rajna-Vesztfáliában, Németország legnépesebb tartományában 45 halottról tudnak, köztük van négy tűzoltó. Belgiumból 27 halálos áldozatot jelentetek – tudósít a AP.

Angela Merkel német kancellár az árvíz sújtotta területeken, a nyugat-németországi Schuldban, 2021. július 18-án.
Angela Merkel német kancellár az árvíz sújtotta területeken, a nyugat-németországi Schuldban, 2021. július 18-án.

Angela Merkel kancellár vasárnap felkereste Schuldot, az áradás által elpusztított Ahrweiler melletti falut. A kancellár úgy fogalmazott,

"a német nyelvben nehéz találni olyan szavakat, amelyek vissza tudnák adni a pusztítás mértékét ".

Merkel gyors pénzügyi segítséget ígért az újjáépítéshez, mind mondta, már szerdán elindítanak egy segélyprogramot. A kancellár úgy fogalmazott, "(...)a német nyelvben nehéz találni olyan szavakat, amelyek vissza tudnák adni a pusztítás mértékét "

Bocsánatkérésre kényszerül a Merkel legesélyesebb utódjaként emlegetett politikus

A CDU-s Armin Laschet és kísérete az egyik árvíz sújtotta helyszínen a kamerák tanúsága szerint a háttérben jókat nevetett valamin, miközben az előtérben Frank-Walter Steinmeier szövetségi elnök az áldozatokról beszélt.

Észak-Rajna-Vestfália kormányfője, aki egyben az ország lehetséges jövőbeni kancellárja bocsánatot kért a viselkedéséért.

Frank-Walter Steinmeier német államfő szombaton, Észak-Rajna-Vesztfáliába tett látogatása során szolidaritásra és adományozásra szólította fel az embereket, Olaf Scholz szövetségi pénzügyminiszter pedig azt mondta, "országos erőfeszítésre" lesz szükség a régió talpra állításához.

Áradás pusztított szombat este a német-cseh határvidéken is, valamint Németország délkeleti sarkában és Ausztriában a német határnál is.

Kiürítették Berchtesgadenert, villámárvíz Ausztriában

Az árvíz miatt szükségállapotot hirdettek Bajorország délkeleti részén, Berchtesgadener járásban. Különösen nehéz a helyzet Berchtesgadener és Bischofswiesen településeken. Számos házat elöntött a víz, legkevesebb 65 embert evakuáltak.

Azoknak, akik maradtak, azt tanácsolták, hogy hagyják el az épületek alsó szintjeit, és ne menjenek az utcára, mert félő, hogy a Traun és a Tiroler Achen folyók vízszintje vasárnap este meredeken emelkedik majd. Csak a Berchtesgadenernél a Ache vízszintje 1,5 méterrel magasabb annál, mint amit előrejeleztek.

Villámárvíz tarolta le a határ túloldalán az osztrák Hallein városát szombaton késő este. Sebastian Kurz kancellár a Twitteren arról írt, hogy az özönvízszerű esőzés és a vihar súlyos károkat okoz Ausztria több részén.

Árvíz Európában: drónfelvételeken a pusztítás
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:46 0:00

Készült az AP és az MTI felhasználásával.

XS
SM
MD
LG