Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Komolyan megugrott a biztosítás nélküli magyarok száma


Lázat mérnek az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben 2020. május 5-én
Lázat mérnek az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben 2020. május 5-én

Másfél év alatt 55 ezerről 141 ezerre ugrott az érvényes tajszám nélküli magyarok száma. Az elszegényedéstől az egészségügyi nyilvántartás újabb hibáin át a kivándorlásig több ok állhat a háttérben.

Október közepén 141 ezer olyan magyar volt, akinek azért érvénytelenítették a tajszámát, mert hat hónapnál régebben tartozott az egészségügyi szolgáltatási járulékával – kérte ki a Népszava. Ez jelentős ugrásnak számít, tavaly márciusban még 55 ezren voltak csak hasonló helyzetben – írja a lap.

A társadalombiztosítási törvény legutóbbi szigorítása előtt, 2020 nyarán is csak hetvenezer körüli hasonló érintettről adott hírt a NAV. Júniusban Ungár Péter LMP-s képviselő kérte ki ezt az adatot a NEAK-tól, akkor 77 ezer embernek nem volt érvényes tajszáma.

Akinek nincsen tajszáma, annak lényegében minden orvosi ellátásért, így a sürgősségi ellátásokért is fizetnie kell. Emellett nem kaphat támogatott áron gyógyszert a gyógyszertárakban, teljes árat kell fizetnie.

A társadalombiztosítás ára nagyjából havi nyolcezer forint, miközben biztosítás nélkül egy egyszerűbb szakorvosi vizsgálat ára is jellemzően nyolc-tízezer forint körüli.

A lap által megkérdezett háziorvosok azt mondták, hogy ők ellátják biztosítás nélküli betegeiket, de támogatott árú gyógyszerekhez így sem fognak hozzáférni. Ami állandó az gyógyszereknél, cukorbetegségnél, magas vérnyomásnál vagy akár daganatos betegségeknél gyorsan komoly következményekkel járhat.

„A héten két páciensem is volt, akinél érvénytelen biztosítást jelzett a rendszer” – mondta a lapnak Cserni István verőcei háziorvos.

Szerinte mindkettőnél nyilvántartási hiba lehet a háttérben, mert egyikük munkanélküli-ellátása miatt, másikuk bejelentett állása miatt ténylegesen biztosított volt.

Az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben működő nyilvántartás több komoly problémával küzdött idáig is, a Telex újságíróját például tavaly télen arról tájékoztatta a rendszer, hogy meghalt, és fel is boncolták.

Más háziorvos arról számolt be, hogy sok páciensét régóta alkalmilag foglalkoztatja a munkaadója „napi bejelentéssel”. Ez nem jogosít érvényes tajszámra, az érintettek pedig nem keresnek annyit, hogy egyéni biztosítást kössenek.

Emellett azt sem lehet pontosan tudni, hogy a járvány után hányan mentek azonnal tartósan külföldre dolgozni. Ilyenkor ugyanis a legtöbbeknek megmarad a bejelentett állandó magyarországi lakcímük, de társadalombiztosításra már nem költenek.

A jelenlegi szabályozás szerint akinek hat hónapos tb-tartozása van, annak érvénytelenné válik a tajszáma egészen addig, amíg nem rendezik az elmaradást. Őket is ellátja például a mentő, de utána kiszámláznak minden ellátást, legfeljebb 750 ezer forintig. Az ezen túli költségeket az állam állja. Más, nem sürgősségi ellátást hivatalosan térítési díj ellenében kaphatnak.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG