Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Tajvan szerint „rendkívül alacsony” a háború esélye Kínával jövőre


Egy katonai helikopter tajvani zászlót reptet körbe Tajpejben 2021. október 7-én
Egy katonai helikopter tajvani zászlót reptet körbe Tajpejben 2021. október 7-én

Egy magas rangú tajvani biztonsági tisztségviselő szerint „rendkívül alacsony” annak az esélye, hogy jövőre háború törne ki Kínával.

Az utóbbi években egyre gyakrabban repülnek be kínai katonai repülőgépek Tajvan légterébe, és nem ritkák a kínai hadgyakorlatok a sziget közelében. A tajpeji kormány többször is leszögezte, hogy támadás esetén meg fogja védeni magát, ugyanakkor a status quo fenntartásában érdekelt Kínával.

„Úgy gondolom, hogy a háború esélye rendkívül alacsony egy éven belül. De van számos olyan dolog, amelyre oda kell figyelni” – mondta Csen Ming-tong, a tajvani Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgatója a parlament védelmi bizottságának meghallgatásán.

Caj Jing-ven tajvani elnök október elején hangsúlyozta, hogy országa nem fogja megadni magát Kínának, emellett kijelentette, hogy párbeszédet szeretne Pekinggel a béke fenntartása érdekében.

Csen úgy vélekedett, hogy amennyiben nem kerül sor bizonyos rendkívüli eseményekre a következő egy-két-három évben, Caj elnöki ciklusa során nem várható háború kirobbanása. A váratlan eseményekre példaként hozta fel a szerinte a társadalmat alapvetően átalakító koronavírus-járványt, amelyre senki sem számított.

Fokozódó feszültség

Október 1-jén, a Kínai Népköztársaság 1949-es megalakulásának évfordulóján többtucatnyi kínai harci repülőgép jelent meg Tajvan légvédelmi azonosítási zónájában. A követő napokban is folyamatosak voltak a légtérsértések.

Szakértők szerint a hasonló lépésekkel Peking fokozni kívánja a katonai nyomást a szigetországon. A kínai kormány ezzel szemben azt állítja, hogy „igazságosan” jár el, célja pusztán a béke és a stabilitás fenntartása, amelyet veszélybe sodor Tajpej „összejátszása” a külföldi erőkkel.

Cseu Kuo-cseng tajvani védelmi miniszter nemrég hangsúlyozta, hogy országa nem fog háborút kezdeni, támadás esetén azonban minden rendelkezésére álló eszközzel kész megvédeni magát. Hozzátette: Kína 2025-re képes lesz széles körű inváziót indítani Tajvan ellen.

Kína az 1949-től önálló politikai vezetéssel bíró Tajvant saját szakadár tartományának tekinti. A viszony 2016 után romlott meg ismét, miután a függetlenségpárti Caj Jing-ven lett a tajvani elnök, aki a status quo fenntartása és a sziget önvédelmi képességeinek erősítése mellett kötelezte el magát. Kína emiatt politikai eszközeinek kijátszása mellett nyomásgyakorlásként gyakran tart a sziget körül hadgyakorlatokat, és azt sem zárta ki, hogy erővel egyesítené újra Tajvant Kínával.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG