Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Takarítóból az ország riportere: meghalt Larry King


Larry King
Larry King

87 éves korában elhunyt Larry King, az egyik legismertebb amerikai tévériporter. King az utolsó napokig aktív volt, karrierje során mintegy 50 ezer interjút készített, műsorának vendége volt többek között Bill Gates, Gorbacsov, Obama és Jasszer Arafat.

Átlagember, aki a világ vezetőivel beszélget – így jellemezték sokan Larry King amerikai tévériportert, aki szombaton hunyt el 87 éves korában. King halálát az általa alapított Ora Media stúdió jelentette be. Mint írták, a riportert idén januárban, COVID-19 fertőzés miatt szállították kórházba Los Angelesben.

Váratlanul került a műsorba

Larry King eredeti neve Lawrence Harvey Zeiger volt, szülei osztrák zsidó bevándorlók. Igen szegény körülmények között nőtt fel, apját 9 éves korában vesztette el, az anyja ezután egy New York-i varrodában dolgozott varrónőként. Felnőve Larry először takarítóként dolgozott Miamiban egy kis rádióadónál, majd váratlanul az egyik, frissen felmondott DJ helyére őt ültették be. Ekkor kapta új nevét, a King-et, mivel a Zeiglert a szerkesztő „túl zsidósnak” találta.

Rádiós karrierje azután meredeken ívelt felfelé, végül a ’70-es években már egy országos rádióadó műsorvezetőjeként vált ismertté.

1985 óta volt a képernyőn

1985-ben önálló tévéműsora lett a CNN-en, amit 2010-ig minden este leadtak. A riportműsorban az évek során számos nagy név megfordult: King mintegy 50 ezer interjút készített, jártak a műsorában vezető politikusok, köztük Mihail Gorbacsov, Barack Obama és Jasszer Arafat, üzletemberek, például Bill Gates, és hírességek is, köztük Elizabeth Taylor és Lady Gaga.

King tévés karrierje során sokszor küzdött betegségekkel, 1987-ben szívroham miatt került kórházba, életét ötszörös bypass műtéttel sikerült megmenteni. Hosszú ideje szenvedett 2-es típusú cukorbetegségben, 83 éves korában pedig tüdőrákot diagnosztizáltak nála, amiből egy sikeres műtét után szintén felépült.

King többször kijelentette, hogy az interjúkra általában alig készül fel, a kérdéseit improvizálja. Jellemző volt rá a közvetlen, nem konfrontatív stílus és a pártatlanság, ami miatt vitatott megítélésű közszereplők is szívesen mentek el hozzá interjúra. Büszke volt arra, hogy olyan hírességek is elfogadták a meghívását, akik nagyon ritkán nyilatkoztak a médiának. Köztük volt például Frank Sinatra, akinek egyik utolsó tévés megjelenése volt a Kingnek adott 1988-as interjú.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG