Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Találat érte a zaporizzsjai atomerőmű egyik radioaktívhulladék-tárolóját


A zaporizzsjai atomerőmű az orosz ellenőrzés alatt álló Enerhodarban 2022. augusztus 30-án
A zaporizzsjai atomerőmű az orosz ellenőrzés alatt álló Enerhodarban 2022. augusztus 30-án

Nem sokon múlt a nukleáris katasztrófa, miután előző hétvégén lövedékek csapódtak be az Ukrajna és egyben Európa legnagyobb atomerőművének számító létesítmény reaktorai közé.

Egyelőre nem tudni biztosan, hogy melyik fél felelős a létesítményben bekövetkezett legalább tucatnyi robbanásért.

Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója kijelentette, hogy akárki is áll a támadás mögött, az „hatalmas kockázatokat vállalt és számos ember életével játszott”.

„Nagy szerencsénk, hogy nem történt súlyos nukleáris baleset. Legközelebb talán nem leszünk ilyen szerencsések” – közölte szombat este.

„Méterekről beszélünk, nem kilométerekről” – mutatott rá.

Ehhez kapcsolódóan: Amerikai elnök: Hatvan éve nem volt ilyen magas a nukleáris Armageddon veszélye

A NAÜ szakértői arról számoltak be, hogy senki nem sebesült meg, és a sugárzás szintje sem emelkedett meg a környéken, az incidens nincs kihatással a nukleáris biztonságra, de ez nem sokon múlt.

Az Oroszország ellenőrzése alá került atomerőművet az utóbbi hónapokban többször is légicsapások érték, amiért a szemben álló felek egymást okolják. Sokakat komoly aggodalommal tölt el egy, az 1986-os csernobili nukleáris balesethez hasonló katasztrófa veszélye.

Grossi ismét felszólított egy biztonsági zóna létrehozására a zaporizzsjai létesítmény körül, amelyet egyik fél sem támadna. Mint közölte, a tárgyalások eddig nem vezettek eredményre, nem sikerült még tető alá hozni a megállapodást.

Leszögezte: a hétvégén történtek hirtelen véget vetettek az utóbbi hetek viszonylag nyugalmas időszakának.

Alekszej Lihacsov, az orosz atomenergia-ügynökség (Roszatom) vezérigazgatója hétfőn tudatta, hogy egyeztetett a NAÜ-vel a történtekről, és ő is aláhúzta, hogy fennáll a nukleáris baleset veszélye.

Az erőmű menedzsmentjének tájékoztatása szerint találat ért egy radioaktívhulladék-tároló épületet, illetve megrongálódott a hűtőrendszer, az egyik reaktor áramvezetéke és egy összekötő híd is.

Ehhez kapcsolódóan: Mi a helyzet most a leállított zaporizzsjai atomerőműben?

A NAÜ helyszínen lévő csapata hétfőn kárfelmérést kíván végezni, azonban a Roszenergoatom orosz atomenergetikai szolgáltató közölte, hogy nem engedélyezik azon épületek vizsgálatát, amelyeknek véleményük szerint nincs közük a nukleáris biztonsághoz.

A zaporizzsjai atomerőmű a február 24-én kitört háború előtt Ukrajna áramellátásának mintegy ötödét biztosította, de a harcok miatt le kellett állítani a reaktorokat. Ennek ellenére is fennáll a túlmelegedés kockázata, amennyiben elvágják az áramellátást, mint ahogy többször is történt, és megszűnik a tartalékgenerátorok működése.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG