Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Támogassátok a gyermekeiteket, ha melegek – mondja a pápa a szülőknek


Annak idején Barack Obamával is beszélt az azonos neműek házasságáról Ferenc pápa a Vatikánban 2014. március 27-én
Annak idején Barack Obamával is beszélt az azonos neműek házasságáról Ferenc pápa a Vatikánban 2014. március 27-én

Ferenc pápa szerdán arról beszélt, hogy a meleg gyerekek szüleinek elítélés helyett támogatniuk kell a gyermekeiket.

A katolikus egyházfő heti audienciáján tett rögtönzött észrevételeket azokról a nehézségekről, amelyekkel a szülők szembesülhetnek az utódok nevelése során.

Ezek a kérdések magukban foglalják „a szülőket, akik eltérő szexuális irányultságot látnak gyermekeikben, hogyan kezeljék ezt, hogyan kísérjék gyermekeiket az úton, hogyan ne bújjanak az elítélő hozzáállás mögé” – mondta a pápa.

Korábban arról beszélt, hogy a melegeknek joguk van ahhoz, hogy családjuk gyermekként és testvérként elfogadja őket.

Azt is elmondta, hogy bár az egyház nem fogadhatja el az azonos neműek házasságát, de támogathatja a polgári házassági törvényeket, amelyek célja, hogy a meleg partnereknek egyenlő jogokat biztosítsanak a nyugdíj, az egészségügy és az örökösödés terén.

Egyes országokban elkezdődött

A Vatikán doktrínát felügyelő hivatala kiadott egy dokumentumot arról, hogy a katolikus papok nem adhatják áldásukat az azonos nemű párokra. A döntés nagy csalódást okozott a meleg katolikusoknak.

Egyes országokban, például az Egyesült Államokban és Németországban plébániák és lelkészek kezdték áldásukat adni az azonos neműek házasságkötésére. Jelentek meg felhívások arra is, hogy a püspökök ténylegesen is intézményesítsék ezeket.

Az 1,3 milliárd tagot számláló egyház konzervatívjai szerint a pápa – aki elismerő leveleket küldött a meleg katolikusok szertartását elvégző papoknak és apácáknak – vegyes jelzéseket ad a homoszexualitásról, ami megzavarja a hívők egy részét.

A múlt hónapban egy vatikáni hivatal bocsánatot kért, amiért „fájdalmat okozott az egész LMBTQ-közösségnek” azzal, hogy az egyház jövőbeli irányvonaláról szóló 2023-as vatikáni találkozó előkészítéseként eltávolított a webhelyéről egy katolikus melegjogi jogvédő csoport forrásanyagára mutató hivatkozást.

A katolikus egyház azt tanítja, hogy a melegekkel tisztelettel kell bánni, és jóllehet az azonos neműek aktusa bűnös, a homoszexuális hajlam nem az.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.

XS
SM
MD
LG