Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Drón támadhatta meg az izraeli tankerhajót az USA haditengerészete szerint


Ethan Tews tűzszerész sétál az Arab-tengeren állomásozó USS Ronald Reagan repülőgép-hordozó fedélzetén 2021. július 30-án.
Ethan Tews tűzszerész sétál az Arab-tengeren állomásozó USS Ronald Reagan repülőgép-hordozó fedélzetén 2021. július 30-án.

Halálos áldozatokkal járó támadás ért izraeli cégcsoport által kezelt tankerhajót nemrég, mások mellett az izraeli kormány is Iránt sejti a háttérben. Az USA haditengerészete szerint dróntámadás érte a hajót Omán partjai közelében. Irán tagadja a vádakat.

Támadás érte az Arab-tengeren egyébként épp rakomány nélkül közlekedő Mercer Street tankerhajót július 27-én. A támadásban egy brit és egy román állampolgár életét is vesztette. Évek óta nem volt halálos áldozattal járó hasonló támadás a régióban.

A hajó libériai zászló alatt hajózik, de az izraeli Zodiac Maritime érdekeltségébe tartozik. Eggyel pontosabban Eyal Ofer izraeli milliárdos Zodiac csoportjának érdekeltségébe.

Jaír Lapid izraeli külügyminiszter Iránt gyanúsította a támadással, és bejelentette, hogy az ENSZ elé fogják vinni az ügyet.

"Ez nem csak egy izraeli probléma"

- jelentette ki Lapid külügyminiszter és válaszlépéseket is kilátásba helyezett.

Egy iráni tévé meg nem nevezett forrásai szerint a támadás válaszlépés volt egy szíriai reptér elleni izraeli támadásra, írja a BBC. A Jediót Ahronót izraeli lap hírportálja szerint egymástól néhány óra különbséggel két drón találta el a hajót. A leírás szerint az első nem sok kárt okozott, míg a másik igen, ebben vesztette életét a két alkalmazott.

MH-60S Seahawk helikopterbe száll be a legénység a USS Ronald Reagan fedélzetén, 2021. július 30-án.
MH-60S Seahawk helikopterbe száll be a legénység a USS Ronald Reagan fedélzetén, 2021. július 30-án.

A Mercer Streetet két amerikai hadihajó kísérte utána biztonságos kikötő felé, melyek egyike egy nukleáris repülőgép-hordozó, a USS Ronald Reagan.

Az USA haditengerészete meg is vizsgálta a nyomokat, és arra jutottak, hogy az első jelek alapján valószínűleg valóban drónnal támadtak a kereskedelmi hajóra.

A Mercer Street még 2016 januárjában, Cape Town közelében.
A Mercer Street még 2016 januárjában, Cape Town közelében.

Az iráni külügy részéről Szaid Khatibzadeh szóvivő cáfolta, hogy közük lenne a támadáshoz, és inkább Izraelt vádolta azzal, hogy terror, erőszakot és bizonytalanságot hoz a térségbe.

Készült az AP és a Reuters híreinek felhasználásával.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG