Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Tárgyalások az ukrán gabonaszállítások egyezményének meghosszabbításáról


Gabonaszállító hajó megtöltése az ukrajnai Nikolajev kikötőjében 2013. július 9-én
Gabonaszállító hajó megtöltése az ukrajnai Nikolajev kikötőjében 2013. július 9-én

Oroszország és az ENSZ képviselői az ukrajnai háború miatt leállt gabonaszállítások újraindításáról szóló megállapodás kiterjesztéséről tárgyalnak egy héttel a lejárta előtt.

Martin Griffiths, az ENSZ humanitárius ügyekért felelős főtitkárhelyettese és Rebeca Grynspan vezető kereskedelmi tisztségviselő pénteken Genfben találkozott a Szergej Versinin külügyminiszter-helyettes irányította orosz delegációval.

„A tárgyalásokon remélhetőleg sikerül előrelépést elérni az Oroszországból származó élelmiszerek és műtrágya akadálytalan kivitelének megkönnyítéséről” – közölte Alessandra Vellucci, az ENSZ szóvivője.

Ukrajna és Oroszország az ENSZ és Törökország közvetítésével július 22-én állapodott meg a fekete-tengeri gabonaszállítás újraindításáról, amelyet öt hónapig akadályozott az orosz tengeri blokád. Valójában két külön szerződés köttetett: egy Ukrajnával, egy Oroszországgal.

Az egyezséget jelentős diplomáciai erőfeszítések árán hozták tető alá, miután olyan figyelmeztetések láttak napvilágot, amelyek szerint a gabonaszállítás leállása súlyos élelmiszerhiányhoz, sőt éhínség kitöréséhez vezethet a világ egyes részein.

A megállapodás november 18-án jár le, és széles körben aggódnak amiatt, hogy mi lesz, ha nem sikerül a hosszabbítás.

Moszkva többször is elégedetlenségét fejezte ki az egyezmény végrehajtásával kapcsolatban, s nemrég arról számolt be, hogy még nem született döntés a kiterjesztéséről.

Az orosz kormány két héttel ezelőtt rövid időre felfüggesztette a szerződés végrehajtását azt követően, hogy – feltehetőleg ukrán – dróncsapások érték fekete-tengeri flottáját.

Az orosz műtrágya- és élelmiszerexportra nem vonatkoznak nemzetközi szankciók, a Kreml ugyanakkor sérelmezte, hogy szállítmányait nehéz eljuttatni a globális piacokra a biztosítótársaságok hezitálása és az orosz hajók kirakodását lehetővé tevő kikötők körének beszűkülése miatt.

Rebeca Grynspan rámutatott, hogy Ukrajna és Oroszország adja a világ gabona- és árpaexportjának mintegy harminc százalékát, a kukoricakivitel húsz százalékát, míg a napraforgóolaj esetében ez az ötven százalékot is meghaladja. Az orosz részesedés a műtrágya globális exportjában 15 százalék körüli.

A megállapodás hatálybalépése óta nagyjából tízmillió tonna gabona hagyta el Ukrajna kikötőit.

„Úgy hiszem, senki nem szeretné, ha lejárna az egyezmény. A helyzet meglehetősen nehéz, és a következmények nagyon súlyosak lennének. Rövid távon ez bizonyosan az árak emelkedését okozná, különösen a búza, a kukorica és a napraforgóolaj esetében” – hangsúlyozta Bubáker Ben-Belhasszen, az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) illetékes vezetője.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG