Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Társadalmi vitát robbantott ki az izraeli olimpiai aranyérem


Artem Dolgopyat és barátnője 2021. augusztus 3-án, miután visszatértek Izraelbe a tokiói olimpiáról
Artem Dolgopyat és barátnője 2021. augusztus 3-án, miután visszatértek Izraelbe a tokiói olimpiáról

Társadalmi vitát robbantott ki Izraelben az ország valaha volt második olimpiai aranyérmét elnyerő sportoló esete, aki – bár nagy dicsőséget szerzett hazájának – nem házasodhat össze a barátnőjével.

Artem Dolgopyat nyerte vasárnap a férfi tornászok talajdöntőjét a tokiói olimpián, így ő szerezte meg Izrael első ötkarikás érmét a sportágban. Az ukrán születésű atlétát nemzeti hősként ünnepelték Izraelben. A felhőtlen öröm egészen addig tartott, amíg anyja egy rádióinterjúban fel nem hívta a figyelmet arra, hogy a hatóságok nem engedik a fiát megházasodni, mert az ortodox vallási törvények értelmében nem számít zsidónak.

A megjegyzés érzékeny pontot érintett az országban, amelynek 1948-as alapítása óta számos alkalommal meg kellett küzdenie azzal, hogy egyensúlyt találjon a vallás és az állam ügyei között.

Az úgynevezett visszatérési törvény értelmében mindenki jogosult izraeli állampolgárságra, akinek legalább egy nagyszülője igazolhatóan zsidó. Bár Dolgopyat apja zsidó, az anyja nem. Márpedig a vallási jog (háláchá) alapján azt tekintik zsidónak, akinek az édesanyja zsidó.

Ennek eredményeként emberek tízezrei nem házasodhatnak ma Izraelben, miközben az országban élnek, a hadseregben szolgálnak. A kitétel a zsidó temetésekre is vonatkozik.

Külföldön kell egybekelni

Izraelben nem létezik a polgári házasság intézménye, a törvények megkövetelik, hogy a zsidó párokat a főrabbinátus által felhatalmazott rabbi adja össze. A keresztény és muszlim pároknak ugyancsak saját vallásuk előírásai szerint kell egybekelniük.

Akik nem felelnek meg az ortodox előírásoknak, például az azonos nemű vagy a különböző vallású párok, illetve a háláchá alapján nem zsidónak számító izraeliek, nem házasodhatnak az országban, külföldre kell utazniuk ehhez.

A polgári házasságkötés bevezetésére irányuló kísérleteket többször is sikerrel akadályozták meg a befolyásos ultraortodox pártok.

Dolgopyat anyja arról számolt be az interjúban, hogy fia és barátnője három éve együtt élnek, de nem házasodhatnak össze. „Külföldre kell menniük, de ezt sem hagyják neki, mert mindig sportolnia kell” – mondta.

Az atléta a jelek szerint megpróbálta csillapítani a feszültséget. Tokióban újságírói kérdésre válaszolva úgy fogalmazott, hogy bár valós a probléma, „nem helyes most erről beszélni”.

Változás jöhet?

Egy 2019-es felmérés szerint az izraeli zsidók csaknem hatvan százaléka támogatja a polgári házasság bevezetését.

„Nem arról van szó, hogy Dolgopyat a sportteljesítménye miatt lenne jogosult házasodni Izraelben, hanem azért, mert egy demokratikus ország állampolgára” – hangsúlyozta egy aktivista a Jediót Ahronót című újság hírportálján, a Ynet híroldalon megjelent cikkében.

Jaír Lapid izraeli külügyminiszter hétfőn kijelentette: minden rendelkezésére álló eszközzel azért fog harcolni, hogy bevezessék a polgári esküvő intézményét az országban. „Tűrhetetlennek tartom, hogy valaki fennállhat a pódiumon a Hatikvát (a nemzeti himnuszt) hallgatva, aranyérmet szerezhet Izrael nevében, de nem házasodhat meg itt” – emelte ki.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG