Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

„A magyarok még nem, a romák már nem fogadnak el” – mekkora árat fizetnek az első generációs értelmiségiek a kiemelkedésért?


„A magyarok még nem, a romák már nem fogadnak el” – mekkora árat fizetnek az első generációs értelmiségiek a kiemelkedésért?
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:40:21 0:00

A magyar társadalom egyre inkább bezárul, a szülők társadalmi pozíciója meghatározza gyermekük életesélyeit és társadalmi pozícióját. Miközben a többségi társadalomban él a meritokrácia mítosza, hogy mindenki a maga szerencséjének kovácsa, a valóság az, hogy egyre nehezebb kiemelkedni.

A magyar társadalom egyre inkább bezárul, a szülők társadalmi pozíciója meghatározza a gyerek életesélyeit és társadalmi pozícióját. Miközben a többségi társadalomban él a meritokrácia mítosza, hogy mindenki a maga szerencséjének kovácsa, a valóság ezzel szemben az, hogy egyre nehezebb a kiemelkedés, akinek pedig első generációs értelmiségiként mégis sikerül, nagyon nagy árat fizet érte – minél mélyebbről jött, annál nagyobbat. Öt év kutatómunkájának gyümölcse A társadalmi mobilitás ára című tanulmánykötet, amelynek egyik szerzője, a kutatás vezetője, Durst Judit szociológus, a Társadalomtudományi Kutatóintézet Kisebbségkutató Intézetének munkatársa volt a Szabad Európa vendége.

XS
SM
MD
LG