Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

„A magyarok még nem, a romák már nem fogadnak el” – első generációs értelmiségiek a társadalmi mobilitás áráról


Valóban mindenki a maga szerencséjének a kovácsa?
Valóban mindenki a maga szerencséjének a kovácsa?

A magyar társadalom egyre inkább bezárul, a szülők társadalmi pozíciója meghatározza a gyerek életesélyeit és társadalmi pozícióját. Miközben a többségi társadalomban él a meritokrácia mítosza, hogy mindenki a maga szerencséjének kovácsa, a valóság ezzel szemben az, hogy egyre nehezebb a kiemelkedés, akinek pedig első generációs értelmiségiként mégis sikerül, nagyon nagy árat fizet érte – minél mélyebbről jött, annál nagyobbat.

Öt év kutatómunkájának gyümölcse A társadalmi mobilitás ára című tanulmánykötet, amelynek egyik szerzője, a kutatás vezetője, Durst Judit szociológus, a Társadalomtudományi Kutatóintézet Kisebbségkutató Intézetének munkatársa volt a Szabad Európa vendége.

A podcastot itt hallgathatja meg:

„A magyarok még nem, a romák már nem fogadnak el” – mekkora árat fizetnek az első generációs értelmiségiek a kiemelkedésért?
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:40:21 0:00

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG