Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

TASZ: Buszoztatásról és ismeretlen biztonsági emberekről is érkeztek bejelentések


Szavazatszámlálás a pécsi Köztársaság Téri Általános Iskolában kialakított, 051. számú szavazókörben 2024. június 9-én (képünk illusztráció)
Szavazatszámlálás a pécsi Köztársaság Téri Általános Iskolában kialakított, 051. számú szavazókörben 2024. június 9-én (képünk illusztráció)

Több mint 150 hívás érkezett vasárnap a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) forródrótjára, köztük sok választási visszaélést jelentettek. Több településről a szavazók szervezett buszoztatásáról érkezett bejelentés, egy helyen pedig biztonsági emberek jelentek meg a szavazóhelyiségnél.

A TASZ a kampányidőszak kezdete, április 20-a óta üzemelteti választási forródrótját, amely még most is él, mert egészen szerdáig tart a jogorvoslati idő. Reggel nyolctól este nyolcig fogadják a hívásokat, vasárnap azonban reggel hattól éjfélig dolgoztak, egyszerre négyen kezelték a bejelentéseket vagy kérdéseket – mondta a Szabad Európának Kunos Zsuzsanna, a TASZ jogásza.

A választás napján több mint 150 hívás érkezett. Voltak köztük általános kérdések a választás szabályairól, például hogy hova kell mennie szavazni, használhat-e saját tollat, szabályos-e, hogy nem kapott borítékot. Szavazatszámlálóktól is érkeztek hívások, hogy jogszerű-e az, amit tapasztalnak – ismertette.

Mint mondta, nagyon sokan választási visszaélés gyanúja miatt telefonáltak, jó pár olyan település volt, ahonnan buszoztatásról, autóztatásról érkeztek bejelentések.

Az egyik településen a buszoztatás mellett a szavazóhelyiség előtt megjelenő, tisztázatlan szerepű biztonsági emberekről is beszámoltak – mondta Kunos Zsuzsanna.

„Olyan is előfordult a bejelentések szerint, hogy a szavazatszámláló bizottság egyik tagja megkérdezte az első szavazókat, hogy kire fognak voksolni. Amikor Karácsony Gergely nevét mondták, leszúrta őket, hogy miért rá” – számolt be a TASZ jogásza.

Volt olyan bejelentés, hogy a szavazatszámláló bizottsági tag azt mondta az első szavazóknak, hogy a Fideszre kell szavazni. Más bejelentések arról szóltak, hogy a szavazatszámlálók bekísérték a fülkébe „segíteni” a választót, és megmutatták, hova kell húzni az x-et.

Kunos Zsuzsanna szerint a bejelentések alapján sok hiba is előfordult, volt, aki kevesebb, volt, aki több szavazólapot kapott, mint kellett volna. Olyan is előfordult, hogy már alá volt írva a névjegyzék, ezért nem tudott szavazni az illető. Ezek lehetnek figyelmetlenségek is, nem feltétlenül visszaélések – jegyezte meg.

Választási visszaélés esetén szerda 16 óráig kifogást lehet benyújtani a helyi választási bizottsághoz. Súlyos jogsértés esetén, ahol ez hatással lehetett a végeredményre, megismételhetik a szavazást. Bűncselekmény gyanújakor rendőrségi feljelentést is lehet tenni, például szavazatvásárlás vagy buszoztatás esetén, ezeket várhatóan meg is teszik – mondta a TASZ jogásza.

  • 16x9 Image

    Kertész Ádám

    Kertész Ádám a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének külsős újságíró munkatársa. Több mint húsz éve van a pályán, ezalatt számos szerkesztőségben dolgozott, egyebek mellett az InfoRádió, a Független Hírügynökség, a Kossuth rádió, a TV2, a Hír TV és több online hírportál munkatársa is volt.
    Vezetett rádióműsort, szerkesztett tévéműsort, tudósított, riportokat készített híradókba, hírműsorokba, cikkeket írt, hírt szerkesztett, a szakma szinte minden területén szerzett tapasztalatokat.

XS
SM
MD
LG