Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Távollétében elfogatóparancsot adtak ki a háborúellenes orosz író ellen


Dmitrij Bikov és Borisz Akunyin
Dmitrij Bikov és Borisz Akunyin

Egy moszkvai bíróság távollétében elfogatóparancsot adott ki a neves orosz író, Borisz Akunyin (eredeti nevén Grigorij Cshartisvili) ellen. Akunyint terrorizmusra való felbujtással és az orosz hadseregről szóló álhírek terjesztésével vádolják.

„Előzetes letartóztatási parancsot adtunk ki Cshartisvili ellen az oroszországi őrizetbe vételétől vagy a kiadatásától számított két hónapos időtartamra” – közölte a Baszmannij kerületi bíróság sajtószolgálata február 6-án.

Múlt hónapban az orosz belügyminisztérium nemzetközi körözést rendelt el Akunyin ellen állítólagos bűncselekmények miatt, jóllehet konkrét vádakat nem sorolt fel.

A 67 éves Akunyin, aki azóta, hogy 2014-ben elhagyta Oroszországot, Londonban él, nyíltan bírálta az Ukrajna elleni orosz inváziót.

A hónap elején az orosz igazságügyi minisztérium külföldi ügynöknek nyilvánította Akunyint, és ezt több más váddal is kiegészítette a rendszer bírálóinak esetében alkalmazott büntetőlistáról.

Múlt hónapban az orosz pénzügyi felügyelet, a Roszfinmonitoring minden magyarázat nélkül felvette Akunyint a terroristákat és szélsőségeseket nyilvántartó listájára. A sajtó szerint az orosz fegyveres erők lejáratásának vádjával indítottak vizsgálatot ellene.

Ehhez kapcsolódóan: Az oroszországi ellenvélemények elnyomása 2023-ban: a Szovjetunióban működött, ahogy most is

Nem egészen egy héttel korábban Oroszország egyik legnagyobb könyvkiadója és az ország legnagyobb könyvesbolti hálózata bejelentette, hogy nem adják ki, illetve terjesztik Akunyin és egy másik népszerű író, Dmitrij Bikov műveit ukránbarát és oroszellenes megjegyzéseik miatt.

Októberben az összes orosz színház, amely Akunyin művei alapján írt színdarabokat játszott, eltávolította az író nevét a plakátokról.

Akunyin egyike annak a több tucat orosz írónak, akik nyíltan elítélték Oroszország Ukrajna elleni agresszióját. 2022. február 24-én, közvetlenül az orosz agresszió kezdete után azt írta Facebookon, hogy Oroszországban „egy szörnyű új korszak kezdődött”.

„Az utolsó pillanatig nem tudtam elhinni, hogy Putyin elindítja ezt az abszurd háborút, és tévedtem. Mindig is azt hittem, hogy a végén a józan ész győz, és tévedtem. Az őrület győzött” – írta Akunyin.

XS
SM
MD
LG