Nemcsak a termés mennyiségét, de a minőségét is károsan befolyásolja a klímaváltozás. A tea antioxidáns tartalmára és ízére is hatással van, ha előbb köszönt be a meleg, illetve ha egyszerre túl sok csapadék éri. Egyvalaminek kedveznek ezek a változások: a kártevőknek, ami miatt szintén fájhat most a teatermesztők feje. Egy tajvani teaültetvényes, Sien Sun-ji azt mondja, megpróbál alkalmazkodni a klímaváltozáshoz, és megmenteni a teacserjéit. „Ez a birtok biztosította a családom számára a megélhetést gyerekkorom óta. Mindent megteszek, hogy megmentsem.”
A klímaváltozás miatt várhatóan kevesebb lesz a tea
Tajvan teaültetvényein körülbelül feleannyi termést tudnak leszüretelni a klímaváltozás miatt gyakori szélsőséges időjárási körülményeknek köszönhetően, mint a korábbi években.

1
Teaszüret Tajvanban. A munkásokat a leszedett termés mennyisége után fizetik, ami idén a korábbi éveknél jóval kisebb volt

2
A tajvani teaültetvényeken az idei termést előbb a nagy szárazság, aztán az özönvízszerű esőzések tizedelték meg

3
Diákok tanulják, hogyan kell kézzel sodorni a tealevelet

4
„A klímát tudjuk a legkevésbé irányítani, mi viszont annak függvényében tudjuk megkeresni a kenyerünket, hogy mit ad az ég” – mondta az ültetvény birtokosa, Sien Sun-ji a Reutersnek