Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A tehenek vécére szoktatásával óvnák a környezetet


Borjú a latrinának kinevezett karámban
Borjú a latrinának kinevezett karámban

Új-zélandi és német kutatóknak sikerült teheneket vécére szoktatniuk, abban bízva, hogy a módszer segít csökkenteni a vízszennyezést és a károsanyag-kibocsátást.

Az Aucklandi Egyetem két munkatársa, Lindsay Matthews és Douglas Elliffe német kollégáikkal végzett munkája során arra jutott, hogy a borjak nagy része megtanítható vizelete visszatartására.

A tehenek vizeletének magas a nitrogéntartalma, így ha az állatokat sikerülne rászoktatni egyfajta vécé akár csak részleges használatára, azzal már komoly mennyiségű vegyi anyagtól sikerülne megóvni a környezetet.

Amikor a borjak nem a vécét használták, a nyakörvük rezegni kezdett, amikor viszont a latrinának kialakított, világoszöldre festett karámban vizeltek, jutalomfalatokat kaptak.

„Sokan így szoktatják bilire a gyermeküket – rárakják őket, megvárják, hogy pisiljenek, majd jutalmat adnak neki. Úgy látszik, hogy ez a borjakkal is működik” – mondta Matthews.

A tizenöt napos tréning végére a vizsgált állatok háromnegyede négyből három alkalommal már a vécét használta.

„Ha csak a vizelet tíz-húsz százalékát be tudnánk gyűjteni, már az elég lenne az üvegházhatású gázok kibocsátásának és a nitrátszennyezés jelentős csökkentésére” – tette hozzá.

Készült a dpa tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG