Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Több mint egymilliárdot fizet az állam a Hős utcai lakásokért


Idősek, gyermekek és önkényes lakásfoglalók is élnek még a Hős utcai házak lerobbant szoba-konyháiban
Idősek, gyermekek és önkényes lakásfoglalók is élnek még a Hős utcai házak lerobbant szoba-konyháiban

Itt épül fel a Terrorelhárítási Központ (TEK) új műveleti központja. Az állam a korábbi 2,1 milliárd forint után több mint egymilliárdot fizet 166 önkormányzati lakásért, a korábban állami támogatásból megvásárolt 88 lakást ingyen adja át a kerület.

A fideszes Kovács Róbert polgármester vezette, de ellenzéki többségű kőbányai képviselő-testület egyhangú határozattal döntött a Hős utcai telep önkormányzati tulajdonú lakásainak eladásáról. A határozat arról szól, hogy a kőbányai önkormányzat részben eladja, részben ingyen átadja a Magyar Államnak a Hős utcai szegregátum 317 ingatlanából önkormányzati tulajdonba került 254 lakást.

Ezzel a testület szerint „évtizedes problémától” szabadultak meg, a szegregátum felszámolása végérvényesen állami feladattá vált - írja a Népszava.

A lap úgy tudja, a testület nem támogatta azt a momentumos előterjesztést, hogy a kormány ajánlatának elfogadásával egyidejűleg arról is döntsenek, hogy az önkormányzati lakások átadásából származó bevételt szociális és lakhatási célokra fordítják.

A telepen szociális munkát végző Kontúr Egyesület elnöke, Molnár Zsuzsanna a Népszavának elmondta, hogy két épületben 15-20 lakásban laknak tulajdonosaik, vannak köztük nyugdíjasok és gyerekek is. Rajtuk kívül 43-48 tulajdonos van, akikkel egyelőre nem egyeztek meg, de már sikerült elköltözniük. Nagyjából 10-20 lakásban élnek albérlők, illetve jogcím nélküliek és lakásfoglalók.

Nagyon lepusztult, szoba-konyhás lakásokról van szó, a már évekkel ezelőtt lebontásra ítélt épületekre senki sem költött. Molnár Zsuzsanna bízik benne, hogy még a fűtési szezon előtt minden lakó sorsa rendeződik. A Kontúrral együttműködve egy karitatív egyesület közreműködésével biztosítanának nekik 25-45 négyzetméteres cserelakásokat a VIII., a XIX. és a XX. kerületben, illetve néhányan elfogadtak kisebb vidéki házat is. A kapott cserelakások felújításában a Hős utcaiak is részt vesznek.

Az adásvétellel párhuzamosan az MNV kisajátítási eljárást indított a megmaradt lakások megszerzése érdekében.

A Szabad Európa videóriportban számolt be a Hős utcai szegregátumban élők sorsáról:

„Innen lefelé már nincs sok minden” – Mi lesz a Hős utcaiakkal?
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:07:31 0:00

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG