Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A belarusz állam Telegram-csapdába ejti az Ukrajnáért harcolni akaró állampolgárokat


Belarusz önkéntesek Ukrajnában az ellenzék által használt belarusz zászlóval. A jelenleg Ukrajnában harcoló mintegy kétszáz honfitársuk mellett állítólag több százan vesznek részt katonai kiképzésen Lengyelországban
Belarusz önkéntesek Ukrajnában az ellenzék által használt belarusz zászlóval. A jelenleg Ukrajnában harcoló mintegy kétszáz honfitársuk mellett állítólag több százan vesznek részt katonai kiképzésen Lengyelországban

Több száz belarusz harcol az ukránok oldalán, és még több százan hajlandók fegyvert ragadni déli szomszédjuk védelmében. Az ellenzéki aktivisták azonban azt gyanítják, hogy az állam hamis közösségi csetek útján csapdába csalja a leendő önkénteseket.

Aljakszandr Lukasenka rendszere közösségimédia-csapdát állít, hogy elfogja azokat az önkénteseket, akik az ukránokat akarják támogatni az orosz inváziós erőkkel szemben – állítják ellenzéki vezetők.

Szjarhej Hrjbovicsot a hónap elején vették őrizetbe társadalmi gyűlöletkeltés és külföldi konfliktusban való részvételre való felkészülés vádjával – jelentették március 14-én a kormánypárti Telegram-csatornák.

Az 53 éves Hrjbovics egy feltehetően kényszer alatt tett videovallomásban azt mondta, hogy őrizetbe vették, miután kitöltött egy űrlapot a Telegramon. Az űrlapot úgy hirdették, hogy azzal lehet csatlakozni a már a szomszédos Ukrajnában harcoló belaruszokhoz.

Feltételezések szerint eddig legalább kétszáz belarusz fogott fegyvert, hogy megvédje Ukrajnát a megszálló orosz erőkkel szemben. Egy önkénteseket toborzó belarusz csoport szerint több százan szeretnének csatlakozni.

Ukrajna oldalán, hogy hazájuk ne maradjon Putyin vazallusa

Belarusz szoros kapcsolatokat ápol Oroszországgal. Az autoriter vezető, Lukasenka megengedte az orosz erőknek, hogy a február 24-i invázió egyik felvonulási területeként használják az országot.

A magát Kasztusz Kalinuszki zászlóaljnak nevező belarusz milícia Telegram-csatornáján keresztül toboroz embereket az ukrajnai orosz erők elleni harcra. Külön csatornát hozott létre a közösségimédia-alkalmazáson belül, hogy privát, közvetlen üzeneteket lehessen váltani a potenciális önkéntesekkel.

A szervezet közölte, hogy nem kapott üzenetet Hrjbovicstól cseten, és figyelmeztetett rá, hogy a férfi hamis cset áldozatává válhatott, amelyet Lukasenka hatóságai hozhattak létre.

„Ha Belaruszban vagy Oroszországban van, ne használja a valódi nevét, rejtse el a telefonszámát mindenki elől, vagy még jobb, ha vesz egy új SIM-kártyát” – írta csatornáján a Kasztusz Kalinuszki zászlóalj.

Nem ez lenne az első alkalom, hogy a belarusz hatóságok ilyen lépéseket tesznek az ellenzéki aktivisták és más, Lukasenkával szemben álló személyek elfogására.

Aljakszandr Azarau, az ellenzéki politikusokat támogató volt belarusz rendfenntartó erőket tömörítő ByPol képviselője elmondta, hogy szervezete a múltban hamis cseteket dokumentált a Telegramon, amelyek célja vélhetőleg az volt, hogy állampolgárokat vegyenek őrizetbe.

Elmondta, hogy a belarusz hatóságok korábban egy létező Telegram-csatornát használtak arra, hogy egy tisztviselő elleni merénylet hamis tervét népszerűsítsék. Egy privát csevegésre mutató linket tettek közzé azoknak, akik részt akartak venni a tervben.

A fehérorosz Aljakszej Szkoblja fedőneve Tour. Egy éve harcol a Donbászban a szélsőséges Jobboldali Szektor önkéntes ukrán alakulat tagjaként
A fehérorosz Aljakszej Szkoblja fedőneve Tour. Egy éve harcol a Donbászban a szélsőséges Jobboldali Szektor önkéntes ukrán alakulat tagjaként

A belarusz hatóságok több tucat embert tartóztathattak le ezzel a trükkel – mondta Azarau.

Toborzás a Telegramon keresztül

Két Telegram-csatorna is létezik, amelyeken keresztül belaruszokat toboroznak Ukrajna megsegítésére – a Kasztusz Kalinuszki Hadosztály és egy, amelyet az ellenzéki vezető és vendéglős Vadim Prakopjeu hozott létre. Mindegyiknek saját csetcíme van.

A ByPol azonban négy olyan csetet is talált, amelyek állítólag Ukrajnának akarnak segíteni, ami arra utal, hogy kettő hamis, és valószínűleg a belügyminisztérium szervezett bűnözés és korrupció elleni főigazgatósága (GUBAZIK) hozta létre őket – mondta Azarau.

A hamis csetek, amelyeket a Telegram különböző információs csatornáin népszerűsíthetnek, hasonlóan működnek, mint a spam-e-mailek, amelyek úgy állítják be magukat, mintha valódi cégtől vagy szervezettől származnának.

Egyes esetekben a hamis csetek címe egyetlen betűvel vagy szimbólummal tér el a legális cset címétől.

Egyes belaruszok 2014 óta harcolnak Ukrajna oldalán, azóta, hogy az Oroszország által támogatott szakadárok és a kormányerők között háború tört ki a keleti Donbász régióban.

Oroszország február 24-én indította el újabb nagyszabású invázióját Ukrajnában, miután közel kétszázezer katonát vonultatott fel az ország határai közelében, és egy részüket Belaruszba küldte hadgyakorlat ürügyén.

A Kasztusz Kalinuszki zászlóalj csatornáján közzétett nyilatkozatok szerint saját országuk jövője függ az ukrajnai háború kimenetelétől.

„Tisztában vagyok vele, hogy ha átadjuk Ukrajnát Putyinnak, örökre elveszítjük Belarusz függetlenségét, és nekünk és gyermekeinknek az agresszorok és megszállók bélyegét kell viselnünk” – mondta Szjarhej Beszpalou, aki Kijevben harcol.

Vlagyimir Putyin orosz elnök sürgette Lukasenkát az Oroszország és Belarusz közötti szorosabb integráció létrehozására. Lukasenka évek óta ellenáll az integráció olyan formáinak, amelyek megfosztanák a hatalmától, de elemzők szerint az ország mostanra lényegében elvesztette a függetlenségét, miután Moszkva segített támogatni a régóta uralkodó Lukasenkát a 2020-as, ellentmondásos elnökválasztást követően.

A nyugati országok kemény gazdasági szankciókat vetettek ki Belaruszra a tüntetők elleni erőszakos fellépés miatt. A brutalitás elszigetelte Lukasenkát és növelte az Oroszországtól való függőségét.

A Kasztusz Kalinuszki zászlóalj szerint a jelenleg Ukrajna oldalán harcoló mintegy kétszáz belarusz mellett több százan vesznek részt katonai kiképzésen Lengyelországban, hogy később Ukrajnába indulhassanak.

Az önkéntesek egy része az ukrán Mariupol kikötővárosba készül, ahol a legsúlyosabbak a harcok az orosz bombázások közepette – közölte a zászlóalj a héten Telegram-csatornáján közzétett bejegyzésében. (A hétvégére úgy tűnt, hogy Mariupol egy részében már az oroszok az urak.)

Prakopjeu azt mondta, hogy 5700 belarusz arra jelentkezett, hogy segítsen Ukrajnának a frontvonalak mögött.

Február 24-e óta eddig legalább két belarusz halt meg Ukrajnában. Mindketten évek óta harcoltak az Oroszország által támogatott szakadárok ellen Donbászban.

A belarusz harcosok közül néhányan, akárcsak Beszpalou, Ukrajnában éltek, amikor a háború kitört. Prakopjeu szintén Ukrajnában él.

A belaruszok „kötelesek ellenállni ennek a birodalmi orosz rezsimnek, és nem Ukrajna, hanem a birodalmi Oroszország felé kimutatni a foguk fehérjét” – mondta „Gyenyisz”, egy sebesült belarusz harcos a Kasztusz Kalinuszki zászlóalj Telegram-csatornáján közzétett bejegyzésében.

Írta Todd Prince a Szabad Európa Belarusz Szolgálatának tudósítása alapján.
XS
SM
MD
LG