Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Templomot építenek az 1957-ben meggyilkolt pap emlékére Szentgotthárdon


Brenner János rábakethelyi hívei körében
Brenner János rábakethelyi hívei körében

Feltételezések szerint politikai indítékkal gyilkolták meg Brenner Jánost 1957. december 14-én, mert az akkori hatalomnak nem tetszett a fiatal, népszerű és agilis pap, akinek halálával valószínűleg példát akartak statuálni. Brennert 2018-ban boldoggá avatták, nevét óvoda, iskola és gimnázium viseli Szombathelyen, most templom épül a helyszínen, ahol megtalálták a holttestét.

Viszonylag szerényebb épületet terveznek, akkorát, hogy egy-két busznyi zarándok, mintegy száz ember elférjen benne – mondta kérdésünkre Bodorkós Imre szentgotthárdi plébános. Hozzátette, a leendő templom vázlattervei már elkészültek, ezek közül választanak majd.

A plébános elmondta: a jelenlegi gazdasági helyzet nem kedvez az építkezéseknek. Az épület leendő helyszíneként szolgáló telket már megvásárolta az egyházmegye, de beletelik még pár évbe, amíg elkészül a Brenner János-templom.

Itt épül majd fel a templom, a telket az egyházmegye már megvásárolta
Itt épül majd fel a templom, a telket az egyházmegye már megvásárolta

A templom építését december 10-én, a szentgotthárd–zsidai Brenner-emlékkeresztnél jelentette be Székely János megyéspüspök, aki azt is elmondta, hogy a templomot Brenner János vértanúságának helyszínén építik majd fel. A költségek nagyobb részét az egyházmegye állja, de számítanak adományokra is – mondta a megyéspüspök.

A szombathelyi származású Brenner János fiatal papként a Szentgotthárdhoz tartozó rábakethelyi plébánián teljesített szolgálatot 1957-ben. December 14-én éjszaka egy fiatalember kopogott be hozzá a plébániára azzal, hogy súlyos beteg nagybátyját kellene ellátni a szentségekkel a szomszédos Zsidán.

A plébános távolléte miatt a fiatal pap indult útnak a két településrészt összekötő, szántóföldekkel és erdővel borított dombon át. A feltételezések szerint útközben többször megtámadták, de sikerült elfutnia. Eljutott Zsidára, a feltételezett beteg házának közelébe, ahol már vártak rá, és harminckét késszúrással megölték.

Holttestét másnap reggel találták meg az egyik ház pajtája mellett. A nyomozás színjáték volt, mindenki gyanúsított volt, még a plébános is. Végül egy személyt a járási és megyei bíróság halálra ítélt, majd a Legfelsőbb Bíróság felmentette. Később azt a fiút ítélték el, aki Brenner Jánost kihívta a plébániáról.

A pajta mellett találtak rá Brenner Jánosra, az épület egy részét emlékhellyé alakítják
A pajta mellett találtak rá Brenner Jánosra, az épület egy részét emlékhellyé alakítják

A feltételezések szerint az akkori hatalomnak nem tetszett a fiatal, népszerű és agilis pap, akit így eltüntettek az útból, és a halálával példát statuáltak.

Brenner Jánost 2018-ban boldoggá avatták, nevét óvoda, iskola és gimnázium viseli Szombathelyen. A Zsida és Rábakethely közti dombon, a fiatal pap utolsó útjának vonalán 1996-ban emlékkápolnát emeltek, ami azóta zarándokhellyé vált.

A Brenner-kápolna a két településrészt összekötő dombon
A Brenner-kápolna a két településrészt összekötő dombon

Halálának helyszíne mellett emlékhelyet és emlékkeresztet állítottak, éppen az előtt az épület előtt, ahol a zsidai imaterem is van. A szomszédos telek magántulajdonban volt, amíg az egyházmegye meg nem vásárolta. Ott építik fel majd az új templomot.

A Brenner-emlékkereszttől jobbra épül majd fel a templom. A kereszt mögötti épületben imaterem van, régebben itt működött az alsó tagozatos általános iskola is
A Brenner-emlékkereszttől jobbra épül majd fel a templom. A kereszt mögötti épületben imaterem van, régebben itt működött az alsó tagozatos általános iskola is

Bodorkós Imre plébános lapunknak azt is elmondta, hogy a telek végében álló egykori pajta mellett találták meg Brenner János holttestét. A pajta egy részét megtartják, és emlékhellyé alakítják.

  • 16x9 Image

    Nyugat.hu

    Ez a cikk a Szabad oldal kezdeményezésünk részeként jelent meg. Ebben az együttműködésben az ország független szerkesztőségeinek írásait, tartalmait vesszük át, hogy azok saját olvasóikon túl egy szélesebb nyilvánossághoz is eljussanak.

    A Nyugat.hu Szombathely és Vas megye híreit, eseményeit követi. 

XS
SM
MD
LG