Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Terrortámadásnak minősítették a párizsi késes támadást


Sérültet visznek a mentők Párizsban, a Charlie Hebdo szatirikus lap szerkesztősége közelében történt támadás után, 2020. szeptember 25.
Sérültet visznek a mentők Párizsban, a Charlie Hebdo szatirikus lap szerkesztősége közelében történt támadás után, 2020. szeptember 25.

A Charlie Hebdo szerkesztőségének a közelében támadtak rá két emberre bozótvágókéssel vagy húsbárddal. Az áldozatok nincsenek életveszélyben, a támadókat elfogták.

Terrorellenes nyomozást indítottak a francia hatóságok, miután két újságírót megkéseltek pénteken Párizsban, nem messze onnan, ahol korábban a Charlie Hebdo szerkesztősége volt, írja a Reuters. Gerald Darmanin francia belügyminiszter azt nyilatkozta, hogy a merényletet "egyértelműen terrortámadásnak" minősítik.

A Charlie Hebdót 2015-ben iszlám szélsőségesek támadták meg, a támadásban 12 ember halt meg. Jean Castex francia miniszterelnök azt mondta, hogy a késelés mind a két gyanúsítottját elfogták a hatóságok.

Pár órával később további öt, pakisztáni születésű embert vettek őrizetbe a fő gyanúsított párizsi lakása közelében.

A miniszterelnök szerint nem véletlen a helyszín

„Az irodámban voltam, amikor sikolyokat hallottam az útról. Kinéztem az ablakon és azt láttam, hogy egy nő fekszik a földön, és az arcába vágnak valamivel, ami egy bozótvágó késnek nézett ki” – mesélte egy tanú az Europa 1 rádióadónak.

Egy másik szemtanú arról számolt be, hogy egy elnyújtott sikolyt hallott. A francia miniszterelnök elmondta, hogy az áldozatokat találomra szemelték ki a tettesek, és egyikük sincs életveszélyben. „A támadás egy szimbolikus helyen történt, miközben zajlanak a tárgyalások a Charlie Hebdo-támadás ügyében” – mondta a miniszterelnök.

Bozótvágó vagy bárd volt a fegyver

Sajtóhírek szerint az első számú gyanúsított 18 éves, Pakisztánban született, és már rajta volt a hatóságok radarján. Egy rendőrségi forrás azt mondta, hogy egy bozótvágó kést találtak a helyszínen, egy másik forrás viszont egy húsvágó bárdról beszélt.

A nemzeti terrorellenes ügyészség megerősítette, hogy vizsgálják az ügyet. A késes támadás után egy időre leállították a párizsi metrót, és a környék iskoláiból nem engedték ki az utcára a gyerekeket.

Most tárgyalják a 2015-ös merényletet

Tizennégy ember tárgyalása kezdődött meg szeptember 2-án, akiket azzal gyanúsítanak, hogy közreműködtek a Charlie Hebdo szerkesztősége ellen elkövetett merényletben. A gyanúsítottak azt mondják, hogy elhatározták, hogy bosszút állnak, amiért a szatirikus lap közel egy évtizeddel korábban gúnyos rajzokat jelentetett meg az iszlám vallásban prófétaként tisztelt Mohamedről.

Az elmúlt években több iszlamista merénylet is érte Franciaországot, 2015 novemberében 130 ember halt meg amikor támadás ért egy koncertet és más helyszíneket, 2016-ban 86 embert ölt meg egy merénylő, aki a tömegbe hajtott egy ünnepségen.

XS
SM
MD
LG