Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Terrortámadásnak minősítették a párizsi lefejezést


A támadás helyszíne Párizs külvárosában
A támadás helyszíne Párizs külvárosában

Terrortámadásnak minősítette a francia elnök a péntek esti támadást a francia fővárosban. A merényletben egy csecsen diák késsel megölt, és lefejezett egy középiskolai történelemtanárt Párizs külvárosában.

Egy 17 éves fiú a nyílt utcán késsel támadt a tanárára, és levágta a fejét. A tettest a rendőrök lelőtték, mert nem engedelmeskedett a felszólításuknak. A hatóságok őrizetbe vették az elkövető több családtagját.

A gyilkosság előzménye, hogy a tanár az óráján megmutatta diákjainak a Mohamed prófétáról készült karikatúrákat, amikor a szólásszabadságról beszélt. Az osztályból több tanuló szülei is tiltakoztak emiatt, és a tanárt állítólag megfenyegették.

Emmanuel Macron a párizsi támadás helyszínén
Emmanuel Macron a párizsi támadás helyszínén

A francia elnök még péntek este felkereste a támadás helyszínét. "Az egyik állampolgárunkat azért ölték meg, mert a szólásszabadságról tanított a diákjainak, azt tanította, hogy lehet hinni vagy nem hinni. A honfitársunk egy tipikus iszlamista terrorista merénylet áldozata lett" - mondta Emmanuel Macron. "A sötétség és az erőszak nem fog győzni. Nem oszt meg minket. Pedig ezt akarják, de nekünk ki kell tartanunk együtt" - tette hozzá az elnök, aki találkozott az iskola igazgatójával és tanáraival, s arra kérte "a teljes nemzetet, hogy fogjon össze a tanárok mellett, támogassa és védelmezze őket".

"A köztársaságot szúrta szíven egyik védelmezőjén keresztül az iszlamista terrorizmus" - írta a gyilkosságról Jean Castex kormányfő Twitter-üzenetben. "A tanáraival szolidaritást vállalva az állam a lehető leghatározottabban fog reagálni, azért, hogy a köztársaság és annak polgárai szabadon élhessenek. Soha nem fogjuk föladni. Soha" - üzente a miniszterelnök.

A támadás helyszíne: Conflans St Honorine, Párizs külvárosa, 2020. október 16.
A támadás helyszíne: Conflans St Honorine, Párizs külvárosa, 2020. október 16.

2015 januárjában Párizsban két dzsihadista merénylő vérfürdőt rendezett a Charlie Hebdo szatirikus hetilap szerkesztőségében: 12 embert agyonlőttek, 11 másikat megsebesítettek. A terrortámadást azzal indokolták, hogy bosszút akartak állni azért, mert a lap karikatúrákat közölt Mohamed prófétáról.

Készült az MTI híreinek felhasználásával

XS
SM
MD
LG