Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Testkamerákat kapnak az amerikai határőrök


Menedékkérő venezuelai migráns, karjában egy idős nővel a Texast Mexikótól elválasztó Rio Grande folyón, 2021. május 26-án
Menedékkérő venezuelai migráns, karjában egy idős nővel a Texast Mexikótól elválasztó Rio Grande folyón, 2021. május 26-án

Az Egyesült Államok több ezer határőrnél követeli meg a testkamera viselését – közölte két tisztviselő, és ez szerepel egy kormánydokumentumban is. A változás egyaránt segítheti a határőrök ellenőrzését és a bűnözők lefülelését.

A kamerákat várhatóan még a nyáron bevetik Texas és Új-Mexikó egyes részein, ősszel és télen pedig Arizonában, Kaliforniában, Vermontban és a Rio Grande forgalmas völgyében, Texasban – derül ki egy minapi kormányzati értékelésből, amely azt vizsgálta, milyen hatással lehetnek a testkamerák a privát szférára.

A bevándorláspárti aktivisták valószínűleg örömmel fogadják az ügynökség fokozott felügyeletét, egyesek szerint ugyanis az igencsak rászolgált a bírálatra a túlzott erőszak és az intézményi rasszizmus miatt. De a határőrök szakszervezete is támogatja a kamerákat, mondván, hogy segíthetnek a bűnügyi nyomozásban, és bizonyíthatják, hogy a határőrök szakszerűen járnak el.

Az Amerikai Állampolgári Jogi Szövetség és más csoportok felszólították a határőröket, hogy a kamerák használatával növeljék az elszámoltathatóságot, miután az elmúlt évtizedben a bűnüldöző szervek számos halálos kimenetelű lövöldözés elkövetői voltak.

Férjenek hozzá az érintettek is

Brandon Judd, az Országos Határrendészeti Tanács elnöke hangsúlyozta, hogy a határőröknek hozzá kell férniük a felvételekhez akkor is, ha valakit közülük jogsértéssel vádolnak.

„Nincs mód a felvételek törlésére, nincs mód a felvételek manipulálására, így nincs ok arra, hogy a határőrök ne férhessenek hozzájuk” – mondta egy interjúban.

A határőrség anyaügynöksége, az Egyesült Államok Vám- és Határvédelmi Bizottsága (CBP) az Egyesült Államok legnagyobb bűnüldöző szerve, ami egyedülálló kihívást jelent a videofelvételek gyűjtése és tárolása szempontjából.

75 évig megőrizhetők

Az illegális tevékenységről, erőszakról vagy a határőrök kötelességszegéséről készült felvételeket bizonyítékként lehet felhasználni – mondja az adatvédelmi értékelés.

A kamerák új betekintést kínálhatnak a déli határ védelmébe, ahol a migránsok letartóztatása az elmúlt hónapokban húszéves csúcsot ért el, és a találkozások néha távoli területeken történnek.

Azokban az esetekben, amikor a felvételeket bizonyítékként fel lehet használni egy büntetőügyben, az adatvédelmi értékelés szerint akár 75 évig is megőrizhetők. A bizonyítékként értéktelen felvételeket 180 napon belül megsemmisítik.

Felhőben tárolják

Miután egy kétpárti törvényhozói csoport bevetette magát, hogy biztosítsa a testkamerák finanszírozását, a CBP 2020 szeptemberében 13 millió dolláros szerződést kötött az Axon Enterprises Inc-nel, hogy a cég 3800 határőrt szereljen fel testkamerával, és csatlakoztassa a kamerákat egy felhőalapú tárolórendszerhez.

Az Axon nem kívánt nyilatkozni a testkamerák bevezetéséről. A CBP egyelőre nem kész kommentálni a dolgot.

Gil Kerlikowske, a CBP egykori biztosa elmondta, hogy a bűnüldözésben is sok tisztviselő támogatja az ötletet.

„Most már vannak olyan rendőrök, akik nem mennek az utcára a testkamerájuk nélkül – mondta. – Akarják azt a videófelvételt.”

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG