Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Tétlen megfigyelőként nézték az állami szervek, hogy bánnak az ápoltakkal a gödi Topházban


Képünk illusztráció, nem a gödi Topházban készült
Képünk illusztráció, nem a gödi Topházban készült

Erőszakot, bántalmazást, elhanyagolást, embertelen körülményeket és korlátozó eszközök, köztük kényszerzubbony használatát tapasztalta a Validity Alapítvány 2017-ben az állami fenntartású intézményben fogva tartott 220, fogyatékossággal élő gyermekkel és felnőttel kapcsolatban. A bíróság most első fokon ítéletet hirdetett.

A Validity által az áldozatok nevében indított antidiszkriminációs perben a Fővárosi Törvényszék a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóságot (SZGYF), a Pest Megyei Kormányhivatalt és a Kulturális és Innovációs Minisztériumot (az Emberi Erőforrások Minisztériumának jogutódját) találta felelősnek a jogsértésekért.

2017-es jelentésében az alapítvány (akkor még Központ a Mentális Sérültek Jogaiért Alapítvány, MDAC) arról számol be, hogy először 2016 novemberében próbáltak vizsgálódni az intézményben, de nem engedték meg nekik. 2017 áprilisában visszamentek, akkor bejutottak, és mint írják, kínzást, embertelen bánásmódot és elhanyagolást tapasztaltak az intézményben lakó értelmi, kognitív, fejlődési, halmozott és súlyos fogyatékossággal élő gyermekek és felnőttek esetében.

  • Fém rácsos ágyak használata a halmozottan sérült bentlakók esetében;
  • elzárás és fizikai korlátozás zárt ajtók mögött;
  • egy fiatal fiú egy rögtönzött kényszerzubbonyban; kezeletlen nyílt sebek és a kóros soványság jelei – írták a látottakról a civil szervezet megfigyelői.

A jelentés szerint az intézmény zárt és titkolózó természete megteremtette a feltételeket a büntetlenség, a rossz bánásmód és az elhanyagolás megtelepedéséhez.

A kiadvány megjelenését követően a magyar kormány kiszervezte az intézmény fenntartását a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak, és az intézményt átnevezték Gondviselés Házává.

A Validity 2017 decemberében közérdekű keresetet terjesztett elő az intézmény fenntartásáért, felügyeletéért és ellenőrzéséért felelős magyar hatóságok, valamint a Magyar Máltai Szeretetszolgálat ellen. A peres eljárás során többszörös késedelmet okozott a keresettel érintett minisztériumok átszervezése.

A most kihirdetett elsőfokú ítéletben – mint arról a Szabad Európának az alapítvány munkatársa beszámolt – a bírónő úgy fogalmazott, hogy súlyosan sérült az otthonban élők szabadsághoz, emberi méltósághoz, egészségügyi ellátáshoz és oktatáshoz való joga. Az elmarasztalt állami szervek nem látták el megfelelően a feladataikat, „tétlen megfigyelőként” hagyták ezeket az állapotokat.

A bíróság 15 napon belül foglalja írásba az ítéletet. A civil szervezet a tanulmányozása után dönti el, hogy fellebbez-e a nem jogerős döntéssel szemben.

A Validity Alapítvány egy nemzetközi civil szervezet, amely a fogyatékossággal élő személyek emberi jogainak előmozdításával és védelmével foglalkozik, székhelye Budapesten található, és Európa- és Afrika-szerte tevékenykedik. A Validity különleges tanácsadói státusszal rendelkezik az ENSZ Gazdasági és Szociális Tanácsánál (ECOSOC).

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG