Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

The Guardian: Bekérették Bolsonaro miatt a brazíliai magyar nagykövetet


Orbán Viktor miniszterelnök és Jair Bolsonaro akkori brazil államfő Budapesten 2022. február 17-én
Orbán Viktor miniszterelnök és Jair Bolsonaro akkori brazil államfő Budapesten 2022. február 17-én

Brazília külügyminisztériuma bekérette a magyar nagykövetet, hogy magyarázza el, miért töltött múlt hónapban két éjszakát Magyarország brazíliai nagykövetségén a dél-amerikai ország egykori elnöke, Jair Bolsonaro azután, hogy a brazil hatóságok bevonták az útlevelét – értesült a The Guardian.

A The New York Times (NYT) hozta nyilvánosságra azokat a biztonsági felvételeket, amelyeken az látható, hogy Jair Bolsonaro volt brazil elnök a brazíliai magyar nagykövetségre érkezik négy nappal azután, hogy letartóztatták két segítőjét. Azzal gyanúsítják őket, hogy összeesküvést szerveztek a brazil kormány megdöntésére. Ezzel egy időben bevonták Bolsonaro útlevelét, hogy ne tudja elhagyni az országot. A biztonsági kamerák alapján a NYT azt írta, hogy Bolsonaro február 12-én érkezett a magyar nagykövetségre, és február 14-én távozott.

A lap megfogalmazása szerint Bolsonaro nagykövetségi tartózkodása azt sugallja, hogy a volt elnök „egy szélsőjobboldali vezetőtársával, Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel ápolt barátságát felhasználva arra törekszik, hogy kijátssza a brazil igazságszolgáltatási rendszert, miközben nyomozás folyik ellene”.

A The Guardian idézi a brazil Metrópoles weboldalt, amelynek maga Bolsonaro is megerősítette a történteket: „Nem tagadom, hogy a nagykövetségen voltam. (…) Nem mondom meg, hol voltam még. Van egy baráti köröm néhány államfővel szerte a világon, aggódnak. Beszélek velük az országunk érdekeit szolgáló ügyekről. A többi csak találgatás.”

A volt elnök ügyvédei közleményükben azt mondták, Bolsonaro azért volt a magyar nagykövetségen, hogy „egy baráti ország hatóságaival tartsa a kapcsolatot”, szerintük minden más értelmezés fikció, találgatás.

Számos bűnügyi nyomozás folyik Bolsonaro ellen – aki 2022 végén veszítette el hatalmát, miután baloldali riválisa, Luiz Inácio Lula da Silva legyőzte az elnökválasztáson – egyebek között azzal kapcsolatban, hogy meghamisította a Covid-oltási nyilvántartásokat, drága külföldi ajándékokat követelt, és ami a legsúlyosabb gyanúsítás: összeesküvést tervezett a kormány megdöntésére.

Február 8-án Bolsonaro kénytelen volt átadni az útlevelét a 2023. január 8-i állítólagos puccskísérlet szövetségi rendőrségi vizsgálatának részeként. Az ügyben már letartóztatták a volt elnök két közeli segítőjét, és házkutatást tartottak Bolsonaro adminisztrációjának korábbi befolyásos tagjaihoz köthető címeken.

Orbán Viktor aznap este Twitteren közzétett egy fényképet, amelyen Bolsonaro kezét rázva támogató szavakat ajánlott fel. „Őszinte hazafi. Folytassa a harcot, elnök úr!”

A történtekkel kapcsolatban kérdéseket küldtünk a magyar külügyminisztériumnak, amint válaszolnak, közzétesszük.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG