Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az MNB-től került Tiborczhoz az értékes belgrádi irodaegyüttes


Tiborcz István
Tiborcz István

Immár Tiborcz Istváné a belgrádi irodapiac tíz százaléka. A tizenegy épületből álló, 122 ezer négyzetméteres ingatlanportfólió a Magyar Nemzeti Banktól került Tiborczhoz – Jellinek Dánielen keresztül.

2023 decemberében jelentették be, és január elejére már le is zárult az a tranzakció, amelynek értelmében Jellinek Dániel Indotek Csoportja eladott egy értékes belgrádi irodacsomagot Tiborcz István Diófa Alapkezelőjének (amit 2024. január 12. óta Gránit Alapkezelőnek neveznek).

Az üzletet nemcsak a mérete teszi érdekessé, de az is, hogy Jellinek mintegy két évvel ezelőtt egy olyan cégtől vásárolta meg a belgrádi irodákat, amely a Magyar Nemzeti Bank többségi tulajdonában van.

Az Indotek Csoport 2021 májusában jelentette be, hogy megvásárolják a tizenegy irodaházból álló belgrádi ingatlanportfóliót, a tranzakció 2022 elején zárult le. Akkor 267,6 millió eurót (mintegy százmilliárd forintot) fizetett az Indotek, így ez lett a megelőző évek legnagyobb ingatlanüzlete a régióban. Jellinek Dániel, az Indotek vezérigazgatója akkor úgy nyilatkozott, hogy „az irodabérlés erősödő lendülete kiváló befektetési lehetőségeket teremt az aktív szerbiai ingatlanpiacon, amelyre a tranzakció volumene révén máris kiemelt pozícióban léphet be az Indotek”. Ennél érdekesebb azonban az akkori eladó, a GTC-csoport.

A Magyar Nemzeti Bank még 2014-ben hozta létre a Pallas Athéné alapítványokat, amelyekbe összesen mintegy 260 milliárd forintot tett. Ez a pénz az MNB devizatartalékának forintra váltásából származott: a tartalékot ugyanis még alacsonyabb forintárfolyamon halmozta fel a jegybank, a forint folyamatos gyengülésének köszönhetően viszont a devizatartalék forintban számolt értéke jelentősen nőtt. Ebből származott az a vagyon, aminek elköltését számos botrány kísérte.

Ez az alapítványokba helyezett vagyon az, amelynek kezelését az Optima Zrt. végzi. Az Optima – egy bonyolult konstrukción keresztül – 2020 áprilisában szerezte meg a GTC (Globe Trade Centre S.A.) feletti irányítást, amelynek a mai napig 62,61 százalékos tulajdonosa.

Azaz a sajtóban lengyel tőzsdei ingatlancégként emlegetett GTC valójában a Magyar Nemzeti Bank irányítása alatt áll. A mintegy százmilliárd forint értékű belgrádi ingatlanportfólió tehát az MNB-től került Tiborcz Istvánhoz.

Jellinek korabeli nyilatkozatai arra utaltak, hogy az Indotek hosszabb távon tervez a belgrádi irodákkal. Ám alig két év elteltével már meg is váltak az irodaegyüttestől, hogy eladják az Orbán Viktor vejének tulajdonában lévő Diófa Alapkezelőnek.

Mit vett Tiborcz?

A most hivatalosan is Tiborcz alapkezelőjéhez kerülő belgrádi ingatlanportfólió tizenegy épületből áll öt irodaház-komplexumban. Az irodák alapterülete összesen 122 ezer négyzetméter, ami az összes belgrádi irodaterület majdnem tíz százalékát teszi ki a CRCB jelentése szerint.

Azt, hogy Tiborczék mennyit fizettek az irodákért, a felek nem árulták el.

Ha piaci alapon zajlott a tranzakció, akkor Tiborcz valószínűleg a 2021-es vételárnál is többet fizetett az Indoteknek. A tizenegy épület értéke 2020 decemberében 265,6 millió euró volt, ami mostanra 274,2 millióra nőtt.

Ezek az irodák ráadásul komoly bevételeket is termelnek a folyamatosan fejlődő belgrádi ingatlanpiacon:

2021-ben 10,6, 2022-ben pedig már 11,3 millió eurós nyereséget hoztak a tulajdonosuknak, és a CRCB elemzése szerint 2023-ban még tovább bővült a belgrádi ingatlanpiac, így a most gazdát cserélő cégek profitja valószínűleg tavaly is nőtt.

Az irodaházak amúgy a szerb főváros gyorsan fejlődő új üzleti negyedében, Újbelgrádban vannak. Olyanok bérelnek irodát immár Tiborcztól, mint az Air Serbia nemzeti légitársaság, az UniCredit Bank, a Raiffeisen Bank, az Európai Bizottság szerbiai delegációja vagy az ausztrál nagykövetség.

Az ügylettel kapcsolatban küldtünk kérdéseket az Indotek Csoportnak, cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ.

Tiborcz és Jellinek

Nem ez az első eset, hogy bizonyos vagyonelemek Jellinek Dániel érdekeltségétől kerülnek át Tiborcz István valamelyik cégéhez. Ilyen volt például maga a Diófa Alapkezelő is, amely most vált a belgrádi irodák tulajdonosává, vagy a Gellért szálló. Azt pedig a G7 tárta fel tavaly nyáron, hogy Jellinek Dánieltől több mint 27 milliárd forint juthatott Tiborcz Istvánhoz – bármiféle látható ok vagy magyarázat nélkül.

Az, hogy a Jellinek és Tiborcz közötti üzleti kapcsolat több lehet, mint az alkalomszerű adásvételek, külföldön is szemet szúrt. A horvát Nacional ugyanis arról írt 2022-ben, hogy Jellinek Dániel szerette volna megvenni a Fortenova mezőgazdasági óriásvállalatot, de a horvát miniszterelnök megakadályozta az adásvételt. Andrej Plenković azért lépett fel a tranzakció ellen, mert nem szerette volna, hogy a Fortenova Orbán Viktorhoz kerüljön. A horvát lap arról is írt, hogy Orbán Viktor és Szijjártó Péter is tárgyalt Moszkvában a cég megvételéről – a Fortenova résztulajdonosa ugyanis az orosz Sberbank.

  • 16x9 Image

    Keller-Alánt Ákos

    Keller-Alánt Ákos a Szabad Európa újságírója. Korábban a Magyar Narancs munkatársa volt, emellett több külföldi lapban is megjelentek cikkei (többek között: Balkan Insight, Deutsche Welle, Internazionale). Oknyomozó munkájáért többször díjazták Magyarországon és külföldön is. 

XS
SM
MD
LG