Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Tiltakozás az abortusztörvény ellen Lengyelországban egy várandós nő halála után


Tiltakozás az abortusztörvény ellen a fiatal nő halála után Varsóban 2023. június 14-én
Tiltakozás az abortusztörvény ellen a fiatal nő halála után Varsóban 2023. június 14-én

Csaknem félszáz lengyel városban szerveztek tüntetést nőjogi aktivisták Ne gyilkoljatok bennünket tovább szlogennel, miután vérmérgezésben meghalt egy terhessége ötödik hónapjában járó nő . Ez volt a legutóbbi ilyen haláleset a lengyel abortusztörvény szigorítása óta.

A 33 éves nő múlt hónapban halt meg a dél-lengyelországi Nowy Targ II. János Pál kórházában, a többségében katolikus ország mélyen konzervatív térségében. A kórházban a néhai lengyel pápa ereklyéit tartják, és a lengyel média szerint elvi okokból soha nem végeznek terhességmegszakítást.

A nő, Lalik Dorota azután kereste fel a kórházat, hogy elkezdett folyni a magzatvize. Azt mondták neki, hogy feküdjön felpolcolt lábbal, az orvosok ugyanis azt remélték, hogy így újraképződik a folyadék. Szepszis alakult ki, a nő három nappal később, május 24-én meghalt.

Az érvényben lévő törvény szerint a nőknek csak nemi erőszak vagy vérfertőzés esetén van joguk az abortuszhoz, illetve ha veszély fenyegeti az életüket vagy egészségüket. A kormányhatóságok a héten azt hangsúlyozták, hogy nem a jogszabály volt az oka a nő halálának. Azt mondták, ilyen esetekben a nőknek joguk van a legális abortuszhoz, a kórház az esetében megsértette ezt a jogot.

„Ilyen perinatális halálesetek a Polgári Platform idején is előfordultak” – mondta Mateusz Morawiecki miniszterelnök szerdán, arra a centrista ellenzéki pártra utalva, amelytől jobboldali pártja 2015-ben átvette a hatalmat.

Már Morawiecki Jog és Igazságosság pártjának kormányra jutása előtt is a lengyel abortusztörvény volt az egyik legszigorúbb Európában.

Ehhez kapcsolódóan: A szívhangrendelet nem csökkentette az abortuszok számát

A nőjogi képviselők azzal érvelnek, hogy a jelenlegi törvénynek különösen dermesztő a hatása, és arra figyelmeztetnek, hogy az orvosok a nők életét kockáztatják, amikor a magzat megmentését helyezik előtérbe az anyáéval szemben – akár ideológiai okokból, akár az őket érintő jogi következményektől tartva.

A kormány és az abortuszellenes csoportok erre azt mondják, hogy ezek olyan műhibák, amelyeknek nem lenne szabad előfordulniuk, de nincs közük az új törvényhez. Azzal vádolják a szabad döntést követelőket, hogy tragikus haláleseteket politizálnak át saját céljaik érdekében.

Több nő is meghalt már, miután az alkotmánybíróság 2020-ban kimondta, hogy súlyos magzati torzulás esetén a nők többé nem szakíthatják meg a terhességet. Azóta előfordultak veszélyeztetett terhességek, de az orvosok inkább megvárták, amíg elhalt a magzati szívhang, mintsem hogy abortuszt hajtsanak végre.

A jelenlegi törvények bírálói szerint újabb gondot jelent, hogy az orvosok lelkiismeretükre hivatkozva megtagadhatják az abortuszt.

A Gazeta Wyborcza című liberális napilap szerdán azt írta, hogy nemcsak egyes orvosok, hanem egész egészségügyi intézmények alkalmazzák az úgynevezett lelkiismereti záradékot, köztük az is, ahol Lalik meghalt.

„A lelkiismereti záradék intézményét, mivel halálhoz vezet, meg kell szüntetni” – érvelt a lap.

Egy baloldali képviselő arra szólította fel a parlamentet, hogy kedden álljon fel, és egyperces csenddel adózzon az elhunyt nő emlékének. A jobboldali kormánypárthoz tartozó törvényhozók ülve maradtak.

Készült az AP beszámolójának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG