Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Tiltakozik az ukrán külügy a magyar államtitkár kárpátaljai kijelentései miatt


Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár beszédet mond az ungvári Harmónia Oktatási-Nevelési Központ felújított óvodájának avatásán 2020. október 7-én.
Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár beszédet mond az ungvári Harmónia Oktatási-Nevelési Központ felújított óvodájának avatásán 2020. október 7-én.

Potápi Árpád János a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára nemrég Kárpátalján járt, ahol arra biztatta a helyi magyarokat, szavazzanak a magyar jelöltre a közelgő önkormányzati választásokon. Ez az ukrán fél szerint beavatkozás az ország belügyeibe.

Azzal vádolja az ukrán külügyminisztérium Magyarországot, hogy „politikai agitációs tevékenységet” folytat Kárpátalján, és beavatkozik Ukrajna belügyeibe. „Az [ukrán] külügyminisztérium minden tőle telhetőt megtesz, hogy az ilyen esetekre reagáljon, és diplomatikusan felszólítja Magyarországot, hogy ne avatkozzon bele az ukrán választásokba és Ukrajna belügyeibe. Az, hogy az ukrán külügyminisztérium hivatalos megkereséseit figyelmen kívül hagyták, csak azt bizonyítja, hogy a magyar félnek tényleg van valamilyen titkos célja, amely elfogadhatatlan az államközi kapcsolatok szempontjából” – nyilatkozta az ukrán külügy október 20-án.

A nemzetpolitikáért felelős államtitkár szavai miatt tettek panaszt

Az ukrán külügyminisztérium azt mondta, remélik, a magyar fél felhagy azzal, hogy „Ukrajna vagy bármelyik másik szuverén állam törvényeivel ellentétesen cselekedjen." A minisztériumhoz október 19-én érkezett panasz az Opor civil szervezettől, amely reagálást kért az ukrán külügytől Potápi Árpád János kárpátaljai látogatásával kapcsolatban.

Azért tettek panaszt a magyar államtitkárral szemben, mert arra buzdította a helyi magyarokat, hogy a magyar jelöltre szavazzanak. A magyar politikus az MTI-nek telefonon azt nyilatkozta, „nagyon fontos, hogy az október 25-ei ukrajnai önkormányzati választásokon a kárpátaljai magyarok a magyar jelölteket támogassák.” Potápi nyilatkozata kikerült a kormany.hu-ra is, azonban ott már nem elérhető. A látogatáson az államtitkár arról is beszélt, nem baj ha a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program keretében olyan óvodákat is felújítanak, ahova nagyrészt ukrán vagy csak ukrán gyermekek járnak, mert ők "ezáltal megtanulják a nyelvünket, a kultúránkat".

Az Opor azt nehezményezte, hogy az államtitkár arra buzdította a magyarokat, hogy az önkormányzati választáson a magyar jelöltre szavazzanak. A dologgal kapcsolatban megkerestük a magyar Külgazdasági és Külügyminisztériumot is, amint válaszolnak frissítjük cikkünket.

XS
SM
MD
LG