Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

„Tiltakozunk, tiltakozunk” – Felháborodás, mert Irán megakadályozta, hogy nők focimeccsre menjenek


Nem engedték be az iráni nőket a válogatott idei utolsó vb-selejtezőjére 2022. március 29-én
Nem engedték be az iráni nőket a válogatott idei utolsó vb-selejtezőjére 2022. március 29-én

Az iráni hatóságok mintegy kétezer jegyet adtak ki női drukkereknek, hogy megnézhessék az ország Libanon elleni utolsó világbajnoki selejtező meccsét. Amikor azonban a női szurkolók március 29-én megérkeztek az északkeleti Mesed városában található Imam Reza futballstadion elé, a rendőrség megakadályozta, hogy bemenjenek. Amikor tiltakoztak, gázspray-vel fújták le őket.

Az, hogy a hatóságok kizárták a nőket a stadionból és a rendőrség erőszakot alkalmazott velük szemben, felháborodást váltott ki a fociőrült Iránban.

„Nem engednek be minket”

Az iráni média olyan videókat és képeket tett közzé, amelyeken nők és lányok tömege látható. Néhányan iráni zászlóba burkolózva álltak az Imam Reza Stadion előtt, miközben a mérkőzést csak férfi nézők előtt játszották le. Irán 2–0-ra nyerte a meccset.

„Tegnap sikerült online jegyet vennünk – mondta egy meg nem nevezett nő az interneten közzétett videóban. – Az összes itt lévő nőnek van jegye. Kivettünk egy szabadnapot, sok pénzt költöttünk, és most nem engednek be minket.”

Más nők azt mondták, hogy a stadion személyzete zavarban volt, és nem tudta, hogy beengedjék-e a női nézőket.

A félhivatalos ISNA hírügynökség szerint 12.500 jegyet adtak el online, ebből kétezret nőknek tartottak fenn.

Miután kizárták őket a stadionból, iráni nők tucatjai tiltakoztak az eljárás miatt.

A Khabaronline.ir hírportál által közzétett videón hallható, amint a nők azt skandálják, hogy „tiltakozunk, tiltakozunk”.

Egy másik videó köhögő és fuldokló nőket mutat. „Mindnyájunkat lefújtak könnygázspray-vel” – mondta egy nő a videón, anélkül hogy részletezte volna, mi történt.

Nem volt világos, hogy ki használta a tiltakozók ellen a spray-t.

„A tálibokat utánozzuk”

A felvételek és képek tömege széles körű felháborodást váltott ki Iránban, ahol egyesek a tálibokhoz hasonlították az ország klerikális rezsimjét. A hatalomátvétel óta a tálibok széles körű korlátozásokat vezettek be a lányokkal és nőkkel szemben, többek között megtiltották a lányoknak, hogy középiskolába járjanak.

„Kabulban nem engedik, hogy a lányok középiskolába járjanak – írta Pedzsman Muszavi újságíró a Twitteren. – Mesedben nem engedik, hogy belépjenek a stadionokba.”

„Ahelyett hogy elítélnék a tálibokat a nőkkel való bánásmódjukkal kapcsolatban, még utánozzák is őket” – írta Ali Motahari volt konzervatív törvényhozó Twitteren. Szerinte a döntés mögött állókat meg kell büntetni.

A női nézők Mesed város stadionja előtt gyűltek össze az Irán–Libanon-mérkőzés előtt
A női nézők Mesed város stadionja előtt gyűltek össze az Irán–Libanon-mérkőzés előtt

Más irániak felszólították a nemzetközi labdarúgó-szervezetet, a FIFA-t, hogy büntesse meg az országot.

Aras Asourinia neves fotóriporter a Twitteren azt írta, hogy jogos lenne eltiltani Iránt a részvételtől az idei, katari vb-n.

A FIFA érte el, hogy elkezdjék beengedni a nőket a stadionokba

Az iráni nőknek az 1979-es iszlám forradalom óta nem engedték, hogy futballmeccsre járjanak. Az iráni klerikális intézményrendszer régóta ellenzi, hogy a nőket a férfi szurkolókkal együtt beengedjék a stadionokba.

A FIFA nyomására azonban az iráni hatóságok az elmúlt években engedélyezték, hogy néhány nő is ott lehessen a nézők között.

2019 szeptemberében a FIFA elrendelte, hogy Irán korlátozások nélkül és a jegyek iránti kereslet arányában meghatározott számú nőt engedjen be a stadionokba.

A FIFA-irányelv, amely azzal fenyegetett, hogy Iránt kitiltják a nemzetközi versenyekről, Szahar Kodajari futballszurkoló halála után született. A nő felgyújtotta magát, mert attól tartott, hogy börtönbe kerül, miután férfiruhában próbált meg bejutni egy futballmeccsre.

2019 októberében az iráni hatóságok mintegy négyezer nőt engedtek be a teheráni Azadi Stadionba a Kambodzsa elleni világbajnoki selejtező mérkőzésre.

Október elején ismét beengedték volna a nőket a stadionba egy Dél-Korea elleni világbajnoki selejtezőre, de a koronavírus-járvány közepette végül úgy döntöttek, hogy a meccset zárt stadionban játsszák le.

Irán–Libanon: 2–0. Erre a meccsre nem engedték be a női nézőket
Irán–Libanon: 2–0. Erre a meccsre nem engedték be a női nézőket

Amir Abedini, az Iráni Labdarúgó-szövetség, a FFI korábbi vezetője a Szabad Európához tartozó Fard Rádiónak nyilatkozva elmondta, hogy a FIFA biztosan megbünteti Iránt.

„Nem értem, miért bánnak így a mi nőinkkel – mondta Abedini egy Magyarországról adott telefoninterjúban. – Egyrészt a vezetés azt mondja, hogy értékeli a nőket, másrészt megfosztja őket a társadalmi rangjuktól.”

Az Iráni Labdarúgó-szövetség attól tart, hogy a mesedi incidens miatt az országot kizárhatják a november 21-én kezdődő világbajnokságról.

„Aggasztó híreket hallunk a FIFA-tól és az AFC-től (az Ázsiai Labdarúgó-szövetség)” – közölte Twitteren Mehrdad Szerajdzsi, az FFI elnökségi tagja, anélkül hogy részletezte volna.

Amennyiben Iránt eltiltják, „azért a mesedi keserű incidensben érintettek lesznek a felelősek” – tette hozzá.

Az FFI március 30-án azt állította, hogy mindössze kilenc nő váltott jegyet a mérkőzésre.

A FIFA nem válaszolt a Szabad Európa kommentárt kérő e-mailjeire.

„A bocsánatkérés nem elég”

A vita miatt Ebrahim Raiszi ultrakonzervatív iráni elnök március 30-án elrendelte, hogy a belügyminisztérium vizsgálja ki az incidenst.

Ahmad Vahidi belügyminiszter később azt mondta, hogy komolyan fognak foglalkozni a mesedi jogsértések mögött álló személyekkel.

Az nem világos, hogy ki döntött a női nézők kitiltásáról.

Ahmad Alamolhoda ajatollah, Mesed befolyásos és keményvonalas vallási vezetője (egyben Raiszi elnök apósa) bírálta a 2019-es döntést, hogy a női nézőket beengedik a stadionokba.

„A nőknek olyan helyen kellene ülniük, hogy ne lehessen látható az izgatottságuk. Sajnos ez nem így történt” – mondta Alamolhoda, aki korábban már a koncerteket is betiltott a konzervatív városban.

Mohammad Dzsafar Montazeri iráni főügyész figyelmetlenséggel magyarázta az incidenst.

„A hatóságoknak az eszüket kellett volna használniuk. A bocsánatkérés nem elég, vissza kellene adniuk a pénzt is” – idézte szavait az iráni média.

Montazeri nem kommentálta a női futballszurkolókkal szembeni erőszak alkalmazását, ami egyes törvényhozók részéről bírálatokat váltott ki.

„A nők jegyet vettek, hogy focit nézzenek, és ezért könnygázspray-vel fújják le őket. Ezek az intézkedések csak kárt okoznak az országon belül és kívül – írta Modzstaba Tavangar törvényhozó Twitteren.

A Libanon elleni mérkőzés után adott interjúban az iráni csapat kapitánya, Alirezá Dzsahánbahs azt mondta, hogy a jövőben szívesen látna nőket a stadionban, „hogy boldoggá tudjuk tenni őket”.

Az állami televízió azonban cenzúrázta Dzsahánbahs megjegyzéseit és kivágta a nőkre tett utalást.

Írta: Golnaz Eszfandiari és Mohamad Zarghami.
XS
SM
MD
LG