Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Tisztes vereségérzés az ellenzéknél


Budapesti szavazó és kutyája
Budapesti szavazó és kutyája

Életünk hajrája véget ért – mondta az elsősorban az aktivistáikat dicsérő sajtótájékoztatón Lukácsi Katalin, a Mindenki Magyarországa Mozgalom elnökségi tagja az ellenzéki eredményvárón a budapesti műjégpályán. „Fej fej mellett áll a két tömb.” Adatok még nem hivatalosan is alig vannak, nyolc óra körüli beszámolónk forrásaink helyszíni tapasztalatain alapulnak.

Bár negyed nyolckor még Hadházy Ákos beszélt arról, hogy kríziskommunikáció jeleit látta az elmúlt napokban a Fidesznél, nyolckor már inkább Lukácsi Katalinnál éreztük ezt: „Az is hatalmas teljesítmény, hogy egyenlő rangúra hozta az ellenzék a versenyt az állampárttal” – mondta.

Az országos részvétel megoszlása nem ad okot ellenzéki bizakodásra. Elsősorban azért, mert egyedül a falvakban volt magasabb a részvétel a 2018-asnál – azokat pedig jellemzően a Fidesz dominálja.

Országosan óvatos, de konkrét egyéni körzetekben bizakodó volt minden megkérdezett politikus vagy kampányember. Hadházy Ákos valószínűleg nem bizonyul rossz jósnak saját zuglói győzelmét illetően, a fideszesként elkönyvelt, Dabas-központú Pest 9-ben induló Schmuck Erzsébet enyhe bizakodása talán még ilyen óvatosan is túlzott. Az LMP társelnöke példának azt említi, hogy Nagykátán az átlagnál több fiatal ment el szavazni. Fekete-Győr András szerint a hegyvidéki magas részvétel nekik kedvez.

Ugyanezt, a rengeteg fiatalt említi kérdésünkre Hadházy és az MSZP-s Komjáthi Imre is az ellenzéki eredményvárón. Az MSZP elnökhelyettese a párt tizennyolc indulójából tizenkettőt esélyesnek tart, saját mérésük szerint Heves 3., Korózs Lajos körzete is billegőre fordult egy ideje.

Egy másik szocialista megkérdezettünk nem mer jósolni Jász-Nagykun-Szolnok 2. részvételi adataiból. „Jászberényben nagyon magas a részvétel, ami nekünk nagyon jó, a négy városban közepes, a falvakban alacsony” – mondja.

Budapest 6. evk-ja a főváros főleg VIII., részben IX. kerületét jelenti, a párbeszédes Jámbor András az ellenzéki jelölt. A körzetből származó, kevés szavazókör feldolgozása után kapott információink szerint a Fidesz pár szavazattal 2018-as teljesítménye alatt, az ellenzék a Jobbik nélküli ’18-as ellenzéki szavazatok fölött van pár szavazattal. Hangsúlyosan minimális, nem hivatalos feldolgozottságnál.

Ugyanígy minimális választókerületi infók szerint Orosz Anna vezet Újbudán – de ez várható is volt.

Csongrád 2.-ben elérte a részvétel a 2018-ast, ami az ellenzék számára akár kedvező is lehet, hiszen kampánystratégiájuk az akkori – akkor még több pártra szavazó – ellenzéki bázis maximalizálása volt. Helyi forrásunk napközben nagyon aggódott az erős falusi részvétel miatt, és úgy tűnik, aggodalma megalapozott: a momentumos induló vidéki számai nem olyan jók. Ugyanez volt a 2018-as vereség oka is: hiába gyűjtött az akkori induló jelentős előnyt a körzet szegedi részében, az nem volt elég a vidéki fideszes szavazatok kompenzálására.

  • 16x9 Image

    Kerényi György

    Kerényi György közel harmincéves újságírói pályája során hét médiumot alapított vagy vett részt az indításában: köztük kalóz-, roma és két börtönrádiót, valamint mainstream újságokat. Volt a Kossuth rádió főszerkesztője és három évig dolgozott a szlovák közszolgálati média magyar adójánál, a Pátria Rádiónál. Tíz évig tanított az ELTE médiatanszékén. 

XS
SM
MD
LG