Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Titkolózás a kecskeméti reptér parancsnokváltása körül


Gróf Gergely alezredes, dandárparancsnok (jobbról a hatodik) fogadta a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar, Katonai Felsővezető Szakirányú Továbbképzési Szak hallgatóit az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandárnál
Gróf Gergely alezredes, dandárparancsnok (jobbról a hatodik) fogadta a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar, Katonai Felsővezető Szakirányú Továbbképzési Szak hallgatóit az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandárnál

Február közepe óta új parancsnoka van a kecskeméti honvédségi repülőbázisnak. Egy portréinterjú keretében szerettük volna őt magát és terveit bemutatni, de erre nem kaptunk lehetőséget a Honvédelmi Minisztériumtól. A repülőbázis Facebook-oldala sem számolt be külön a kinevezésről, sőt a katonai sajtóban töröltek egy, a parancsnokváltásról megjelent tudósítást.

A januártól hatályos 8/2023-as kormányrendelet szerint a honvédségnél „az állomány tagjának szolgálati viszonya felmentéssel abban az esetben is megszüntethető, ha a 45. életévét betöltötte, és legalább 25 év tényleges szolgálati viszonyban töltött idővel rendelkezik”. Sajtóhírek szerint ez alapján az év elején több mint száz főtisztet és tábornokot mentettek fel a Magyar Honvédségnél. Szalay-Bobrovniczky Kristóf tárcavezető mindezt a fiatalítással indokolta.

Február elején derült ki, hogy Ugrik Csaba dandártábornokot is felmentették. Ő volt a kecskeméti reptér (régi hivatalos nevén MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis, új keletű elnevezésén MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár) parancsnoka. Arról nincs információnk, hogy a rendelet miatt ért-e véget a katonai pályafutása.

A katonai sajtóban megjelent a hír

A jetfly.hu repülős portál február 16-án számolt be arról, hogy ünnepélyes keretek között vette át a repülődandár parancsnoki beosztását Gróf Gergely alezredes február 15-én. A rendezvényen részt vett dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnöke is. A jetfly.hu a HM Zrínyi Nonprofit Kft. portáljára, a honvedelem.hu-ra („katonai sajtó”) hivatkozott, onnan vette át az információt (a HM Zrínyi Kft. tulajdonosa a Honvédelmi Minisztérium), mivel a ceremóniára csak a katonai sajtót hívták meg. A honvedelem.hu-ról azonban később a hivatkozott cikket – a honvédség egy alakulata parancsnokának ünnepélyes beiktatásáról – eltávolították.

A honvédség Facebook-oldalán maradhatott a hír
A honvédség Facebook-oldalán maradhatott a hír

Gróf Gergely neve a honvedelem.hu-n csak egy február 17-i, a honvédség alakulatainál tartott évértékelőkről szóló összegző cikkben jelenik meg. Önálló tudósítás nincs a weboldalon arról, hogy új parancsnoka van a repülőbázisnak.

„Ugrik Csaba dandártábornok az elmúlt évet értékelve elmondta: 2022-ben az alakulat az elrendelt többletfeladatok mellett az alapfeladatait is eredményesen végrehajtotta, a megszerzett képességeket megőrizte. Kiemelte: az elöljáró kiváló szintűre értékelte a balti légtérrendészeti feladatvégrehajtást. Hangsúlyozta: idén ismét az alakulat ad otthont a Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai bemutatónak, ami a Magyar Honvédség kiemelt feladata.

Az alakulat új parancsnoka, Gróf Gergely alezredes a 2023-as feladatokat említve kiemelte: a bázis katonáinak nagy hangsúlyt kell fektetniük az általános katonai kiképzés szintjének fokozására, az egyéni sportra, valamint az elöljáró által elrendelt, az alakulatot érintő alaki szemlére.”

A törölt tudósítás szerint méltatták a volt parancsnokot

A jetfly.hu tudósításában (amely a honvedelem.hu azóta törölt cikkén alapul) ugyanakkor az is olvasható, hogy Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnöke méltatta a leköszönő parancsnok munkáját. A repülőbázis korábbi parancsnoka, Ugrik Csaba dandártábornok pedig – e tudósítás szerint – az ünnepségen elmondta: megtisztelő és felemelő érzés, egyben nagy felelősséggel járó feladat volt, hogy az alakulat parancsnoka lehetett. Megköszönte mindenkinek a kitűnő szakmai munkát, az elhivatottságot és a lojalitást, amivel támogatták vezetői munkáját. A cikk szerint a leköszönő parancsnok a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen folytatja katonai pályafutását.

Ugrik Csaba búcsúztatásáról és Gróf Gergely parancsnoki beosztásának február 15-i átvételéről a bázis közösségi oldalán sem számoltak be, pedig ott korábban napi szinten posztolták az eseményeket. Gróf Gergely alezredes viszont február 16-án már mint dandárparancsok jelent meg a Facebook-oldalon, azzal a hírrel, hogy fogadta a Nemzeti Közszolgálati Egyetem bázisra látogató hallgatóit. A hír alatt páran gratuláltak is a kinevezéséhez.

Külön posztot nem kapott az új parancsnok kinevezése a repülőbázis Facebook-oldalán, ezért többen egy másik bejegyzés alatt gratuláltak neki
Külön posztot nem kapott az új parancsnok kinevezése a repülőbázis Facebook-oldalán, ezért többen egy másik bejegyzés alatt gratuláltak neki

A Magyar Honvédség Facebook-oldalán is csak pár sorban említették meg a parancsnokváltást. Április 3-án még fent volt a hír, hogy az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár évértékelő és feladatszabó értekezletén a dandár vezetői meghatározták a tavalyi feladatok mentén a 2023-as évre kitűzött célokat.

A HM Facebook-posztja arról is beszámolt, hogy az értekezletet követően a bázis leköszönő dandárparancsnoka, Ugrik Csaba dandártábornok átadta feladatait az új dandárparancsnoknak, Gróf Gergely alezredesnek, és hogy az eseményen részt vett dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnöke, Kaszab Zoltán főtörzszászlós, a Magyar Honvédség vezénylőzászlósa és dr. Koller József dandártábornok, az MH Légierő Parancsnokság megbízott parancsnoka.

A bázis Facebook-oldaláról az is kiderül, hogy a március 15-i ünnepi állománygyűlésen nem az új parancsnok, hanem Jenei Barna ezredes, az alakulat parancsnokhelyettese mondott beszédet és adta át az elismeréseket.

Egy korábbi parancsnok (Kilián Nándor vezérőrnagy) búcsúztatása a kecskeméti repülőbázison
Egy korábbi parancsnok (Kilián Nándor vezérőrnagy) búcsúztatása a kecskeméti repülőbázison

Nem készíthettünk interjút

Megkerestük a Honvédelmi Minisztérium sajtóosztályát, mert szerettük volna egy portréinterjúban bemutatni az új parancsnokot, pályafutását, a repülőbázissal kapcsolatos terveit. A sajtóosztály viszont azt válaszolta, hogy az interjúval kapcsolatos kérésünket nem tudják teljesíteni.

A repülőbázis új parancsnoka, Gróf Gergely a Szolnoki Repülőtiszti Főiskolán kezdte el a repülést 1995-ben JAK–52-es motoros géppel. Hadnaggyá 1998-ban avatták, majd nyomban Pápára került MiG–21e-s vadászgépre. Az ezred megszűnése után Szentkirályszabadját választotta. Ott Mi–24-essel repült, amíg ezt az ezredet be nem zárták. Ezután Kanadában 2003 és 2005 között elvégezte a NATO vadászrepülő-kiképzésének összes fázisát, 2005-től pedig Kecskeméten repül. Oktatott is L–39 típuson, majd rövid ideig az L–159 következett. 2008-ban Svédországban végezte el JAS–39 Gripen típusátképzését. A Blikkben is szerepelt egyszer Gróf Gergely, miután kitessékelte a Qatar Airways egyik, a magyar légteret megsértő teherszállító Boeing–777-esét.

Egy régi baleset

2015-ben az egyik kétüléses magyar Gripen egy csehországi katonai repülőtéren túlfutott a kifutópályán. A pilóták – Ugrik Csaba és Gróf Gergely – katapultáltak, szerencsére nem esett bajuk, a repülőgép viszont darabokra törve egy szántóföldön állt meg, javítani nem is lehetett, újat kellett vásárolni. A lefolytatott vizsgálat kizárta a Cseh Köztársaság Hadseregének felelősségét a balesetben.

Hraskó István írása.
  • 16x9 Image

    kecsup.hu

    Ez a cikk a Szabad oldal kezdeményezésünk részeként jelent meg. Ebben az együttműködésben az ország független szerkesztőségeinek írásait, tartalmait vesszük át, hogy azok saját olvasóikon túl egy szélesebb nyilvánossághoz is eljussanak.

    A kecsup.hu Kecskemét és környékének híreit, eseményeit követi. 

XS
SM
MD
LG