Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Titkos megfigyelések: 133 engedélyt adott ki tavaly a Fővárosi Törvényszék


A Parlament épülete a budapesti Kossuth téren (képünk illusztráció)
A Parlament épülete a budapesti Kossuth téren (képünk illusztráció)

Ennél ugyanakkor jóval több embert figyelhettek meg titkosszolgálati eszközökkel, mert egy engedély jellemzően több emberre vonatkozik – írja a HVG a közérdekű adatigényléssel kikért törvényszéki statisztika alapján.

Vannak eszközök, amelyek alkalmazásához a titkos információgyűjtés során nem kell engedélyt kérniük az érintett állami szerveknek, vannak ügyészi engedélyhez kötött eszközök, és vannak olyanok, amelyek alkalmazása bírói engedélyhez kötött.

Ez utóbbi kategóriába tartozik például, amikor titkos kutatást végeznek, telefonokat hallgatnak le, vagy titokban felbontják a célszemélynek érkező postai küldeményeket, esetleg egy adott helyre telepítenek titokban megfigyelőeszközöket. Tavaly a Fővárosi Törvényszék 133 alkalommal engedélyezte olyan eszközök alkalmazását, amelyek ebbe a csoportba tartoztak – írja a portál.

Ez kevesebb, mint 2022-ben volt: akkor 149 alkalommal engedélyezett titkos információgyűjtést a bíróság, ami összesen 251 célszemélyre vonatkozott. Az nem derült ki, hogy a tavaly kiadott engedélyek segítségével összesen hány embert figyeltek meg.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG