Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Tíz év börtönt kapott a Lukasenka-rezsim elleni tiltakozások két vezetője


Marija Kalesznyikava belarusz ellenzéki politikus szeptember 6-án
Marija Kalesznyikava belarusz ellenzéki politikus szeptember 6-án

Két vezető fehérorosz ellenzéki személyiséget, Marija Kalesznyikavát és Makszim Znakot hosszú börtönbüntetésre ítéltek összeesküvés vádjával. A bebörtönzött aktivisták egyike nemrég került be a Václav Havel Emberi Jogi Díj jelöltjei közé.

Marija Kalesznyikavát szeptember 6-án tizenegy év, míg Makszim Znakot tíz év börtönbüntetésre ítélték, miután bűnösnek találták őket „a hatalom megragadására irányuló összeesküvés, a nemzetbiztonságot károsító cselekvésre való felhívás, a nemzetbiztonságot károsító cselekvésre való felhívás és szélsőséges csoport létrehozására tett kísérletet” vádjában.

A folyamatban lévő elnyomás azt követően kezdődött, hogy a 2020. augusztusi elnökválasztás után Belarusz tekintélyelvű vezetője, Alekszandr Lukasenka hatodszorra is saját győzelmét jelentette be, ami példátlan tüntetéshullámot váltott ki a szavazás manipulálása miatt. Mindkét vádlott tagja volt az ellenzéki Koordinációs Tanácsnak, amely a tavaly augusztusi hivatalos választási eredmények elleni tiltakozásokra hívott fel.

Börtönben az ellenzéki vezetők ügyvédje

A tüntetéseket a kormány sokszor erőszakkal verte le, tavaly óta több tízezer tiltakozó került börtönbe. Az ellenzéki vezetés nagy részét bebörtönözték vagy száműzetésbe kényszerítették. Emberi jogi csoportok hiteles jelentések alapján kínzásokról is beszámoltak az erőszakos fellépések során.

A külföldre menekült ellenzéki vezetők egyike Szvjatlana Cihanouszkaja, Lukasenka választási ellenfele, aki a mostani ítéletről Twitter-üzenetben azt írta: „Követeljük Marija és Makszim azonnali szabadon bocsátását, hiszen nem bűnösök. Ez terror a fehéroroszok ellen, akik szembe mernek szállni a rezsimmel.”

A jogász végzettségű Makszim Znak tavaly az ellenzéki jelölt ügyvédje volt, és megpróbálta bíróságon megtámadni a választás eredményét, keresetét azonban elutasították. Kalesznyikava politikai szerepvállalása előtt zenészként vált ismertté, és nemrégiben bekerült a Václav Havel Emberi Jogi Díj jelöltjei közé, amelyet az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése (PACE) ítél oda minden évben az emberi jogok védelmében végzett kiemelkedő civil társadalmi munka elismeréseként.

Maszkos emberrablók

Kalesznyikavát 2020. szeptember 7-én Minszkben álarcosok tartóztatták le, és másnap két társával együtt az ukrán határra vitték. A határátlépést Kalesznyikava megtagadta, helyette széttépte az útlevelét. Ezután visszavitték Minszkbe és börtönbe zárták.

Andrea Sasse, a német külügyminisztérium szóvivője újságíróknak azt mondta, hogy az ítéletek az ellenzéki politikusok és a civil társadalom ellen irányuló „elnyomás és megfélemlítés kíméletlen folytatásának példája a fehérorosz rezsim részéről”.

„A német kormány elítéli a Marija Kalesznyikava és Makszim Znak elleni indokolatlan ítéletet és az igazságszolgáltatás eszközként való felhasználását a fehéroroszországi politikai elnyomás érdekében” – mondta.

XS
SM
MD
LG