Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Tíz évre titkosították az operatív törzs üléseinek dokumentumait


Az operatív törzs ülése 2021 márciusában
Az operatív törzs ülése 2021 márciusában

A hivatalos indoklás szerint közfeladatot ellátó szervről van szó, és a keletkezésüktől számított tíz évig nem nyilvánosak azok az adatok, amelyek alapján a testület meghozta a döntéseit, illetve azok sem, amelyek a döntéshozatalkor készültek.

Ezt a választ kapta közérdekű adatigénylésére a hvg.hu Lakatos Tibor rendőr dandártábornoktól, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetőjétől. Ez azt jelenti, hogy 2030-ig nem adják ki azokat a dokumentumokat, amelyek a hivatalosan Pintér Sándor belügyminiszter vezette Koronavírus-járvány Elleni Védekezésért Felelős Operatív Törzs ülésein születnek.

Az operatív törzs feladata hivatalosan a koronavírus-járvány magyarországi kezelése, illetve külföldi terjedésének elemzése és értékelése. A testület ülésein készült dokumentumok a törvény szerint nem számítanak minősített adatnak, mégis csak annyit lehet tudni azokról, amennyi a törzs sajtótájékoztatóin elhangzott, illetve amit a kormányzati járványportálon közzétesznek.

A dokumentumok kiadását azzal indokolták a hírportálnak, hogy az információszabadságról szóló törvény szerint minden döntés-előkészítőnek minősíthető adat alapvetően tíz évig nem nyilvános. Kiadásuk az adatkezelő vezetőjének mérlegelésétől függ, és megtagadhatja azt,

„ha az adat további jövőbeli döntés megalapozását is szolgálja, vagy az adat megismerése a közfeladatot ellátó szerv törvényes működési rendjét vagy feladat- és hatáskörének illetéktelen külső befolyástól mentes ellátását veszélyeztetné”.

Az operatív törzs 2021. május 25-én tartotta utolsó tájékoztatóját, kérdezni élőben a testülettől már másfél éve nem lehet.

XS
SM
MD
LG