Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Tíz lenyűgöző tény, amit tudni kell a húsz éve "lakott" Nemzetközi Űrállomásról


A Nemzetközi Űrállomás.
A Nemzetközi Űrállomás.

Huszonkét éve bocsátották Föld körüli pályára a Nemzetközi Űrállomást (ISS), ami azóta is 250 kilométeres távolságban kering a bolygónk körül. Éppen ma 20 éve, hogy folyamatosan tartózkodik legalább egy űrhajós a futballpályányi kutatóállomáson.

Az ISS elindítása egyaránt fontos szerepet játszott a világűr kutatásában és a földi természeti jelenségek megfigyelésében is. Az elmúlt két évtizedben az űrállomás több ezer kutatóprojektben vet részt, folyamatos volt rajta az emberi jelenlét, az ott dolgozó űrhajósok mellett néhány turista is eljutott az állomásra.

„Az ISS a legmerészebb és legbonyolultabb szerkezet, amit az emberek valaha megépítettek az űrben. Egészen elképesztő, hogy ennyire pontosan sikerült megépíteni, és hogy még mindig ilyen jól működik”

– fogalmazott egy rendezvényen Michael López-Alegría volt asztronauta, aki három alkalommal is szolgált az űrállomáson.

Az Observer az évforduló alkalmából felidézte az ISS eddigi történetének 10 legemlékezetesebb eseményét.

1. 1998: megkezdődik az építkezés

Az ISS első, Zarija nevű modulját 1998-ban bocsátották fel orosz Proton típusú rakéta segítségével. Az űrállomás törzsét alkotó szerkezet 2004-ben készült el. Az évek során az ISS alakja és tömege folyamatosan változott, ahogy újabb és újabb modulok és űrjárművek csatlakoztak rá, egyes részeit pedig idővel lecserélték.

2. Egy amerikai és két orosz űrhajósból állt az eredeti legénység

Az ISS-re 2000. november 2-án érkeztek meg az első űrhajósok. Az 1. számú expedíció két tagja, az amerikai Bill Shepherd, és két orosz űrhajós, Jurij Gidzenko és Szergej Krikalev október 31-én, Kazahsztán területéről indultak el egy Szojuz TM-31 típusú űrrepülővel, és két nap múlva érkeztek meg az űrállomásra.

3. Több mint 240-en fordultak már meg az űrállomáson

A mai napig 19 ország 241 asztronautája jutott el az ISS-re, közülük sokan többször is visszatértek az állomásra. Ez idő alatt az ISS végig elsősorban orosz-amerikai projekt maradt, az eddigi látogatók 80 százaléka a két országból érkezett.

4. Eddig hét űrturistát fogadott

2001 és 2009 között hét magánszemély látogatott el az ISS-re, ők szintén az orosz Szojuz űrjárműveken utaztak. Az utazásokat a Space Adventures nevű társaság szervezte, sajtóértesülések szerint egy-egy útért 20-25 millió dollárt is elkértek. Az űrturisták kiképzést követően 10 napig tartózkodhattak az űrállomáson.

5. Több mint 100 ország kutatásait segítették

Bár űrhajósokat csak 19 ország küldött az ISS-re, az általuk végzett kutatást 108 ország tudósai felhasználták. Elindulása óta az ISS több mint 3000 kutatási és oktatási projektben vett részt, az itt szolgáló asztronaután számos tudományág fejlődéséhez hozzájárultak.

6. Kilencórás űrséta

Az űrséták fontos részei a legtöbb, ISS-re küldött expedíció munkájának. A leghosszabb űrsétát a NASA két asztronautája, Jim Voss és Susan Helms teljesítette, ők 2001-ben 8 órán és 56 percen keresztül tartózkodtak az űrállomáson kívül.

7. Ketten egy egész évig éltek az ISS-en

A már visszavonult NASA-asztronauta, Scott Kelly és orosz kollégája, Mihail Kornyijenko világrekorderek, mint az űrben a legtöbb időt töltő két ember. 2015 és 2016 között egy éven keresztül szolgáltak folyamatosan az ISS-en.

8. A NASA évente 3 milliárd dollárt költ az ISS-re

A Nemzetközi Űrállomás fenntartása rendkívül költséges. Az elmúlt két évtizedben az űrállomás elemeinek elkészítése több mint 150 milliárd dollárba (47 191 milliárd forintba) került. Egy átlagos évben a NASA 3 milliárd dollárt költ az ISS működtetésére.

9. Még legalább 10 éve van hátra

Ahogy az ISS „öregszik”, egyre gyakoribbá válnak rajta a technikai problémák, például a vécék meghibásodása vagy a légmentes zárak eresztése. Ennek ellenére a NASA becslése szerint az űrállomás még legalább 2030-ig működőképes marad. „Elemzésünk szerint az űrállomás mostani összes moduljai legalább 2028-ig működőképes lesz” – mondta Robyn Gatens, a NASA ISS-ért felelős igazgatója. „2032-ig megújítjuk az alkatrészeket… Egyelőre nem találtunk hibás vagy elavult modult.”

10. Még mindig félkész

Az űrállomás jelenleg 16 nyomáskiegyenlített modulból áll. A jövőben még öt további modult fellövését tervezik. Köztük van két orosz kutatómodul, a Nauka és a Pricsal, az európai gyártmányú Robotic Arm, valamint két energiát biztosító modul, a NEM-1 és a NEM-2. A következő két modult, a Naukát és a Robotic Armot 2021 tavaszán indítják el a tervek szerint.

XS
SM
MD
LG