Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Tizenegy év kémkedésért a Kínában elítélt kanadainak


A Kínában fogva tartott kanadaiak elengedését követelik Vancouverben egy ottani kínai ellenzéki csoport tagjai 2019. március 6-án
A Kínában fogva tartott kanadaiak elengedését követelik Vancouverben egy ottani kínai ellenzéki csoport tagjai 2019. március 6-án

Michael Spavor kanadai üzletember és a kanadai-magyar diplomata Michael Kovrig ügyét hazájukban összefüggésbe hozzák azzal, hogy Kanadában éppen most döntenek a Huawei pénzügyi igazgatójának, az amerikai kérésre őrizetbe vett Meng Van-csounak a kiadatásáról.

Michael Spavort még 2018 decemberében tartóztatták le, nagyjából akkor, amikor az ugyancsak kanadai Michael Kovrigot hasonló kémkedési vádakkal őrizetbe vették. A kanadaiakat alig néhány nappal azután vitték be, hogy Meng Van-csout, a Huaweit alapító Zsen Cseng-fej lányát letartóztatták a Vancouveri Nemzetközi Repülőtéren az Irán ellen hozott amerikai és uniós szankciók megsértésének vádjával. Kiadatásáról rövidesen döntenek Kanadában.

Spavor ellen hozott ítéletében a tantungi közbenső bíróság az üzletember kitoloncolásáról is határozott.

Kanada pekingi nagykövete azt mondta, úgy értelmezi ezt, hogy a deportálásra a büntetés letöltése után kerül sor.

Önkényes ítéletről beszélnek Kanadában

„Elítéljük a döntést – közölte Dominic Barton a bíróság épülete előtt. – Lehetőség van fellebbezésre. Erről Spavor beszélni is fog az ügyvédjeivel.”

Szerinte Spavort és Kovrigot önkényesen vették őrizetbe. Hasonlóan nyilatkozott Justin Trudeau kanadai miniszterelnök is, aki elfogadhatatlannak és igazságtalannak nevezte az ítéletet. Mint mondta, hiányzott a transzparencia az eljárás során, és a fogva tartás a nemzetközi jog által támasztott legalapvetőbb követelményeknek sem felelt meg.

Az Egyesült Államok pekingi nagykövetsége felszólította Pekinget, hogy haladéktalanul engedje szabadon Spavort és a szintén fogva tartott kanadai állampolgárt, Michael Kovrig diplomatát.

Menet közben szigorított ítélet

Alig egy nappal a Spavor-ítélet előtt egy kínai bíróság jóváhagyta a halálos ítéletet egy másik kanadai, Robert Schellenberg ellen.

Schellenberget 2014 decemberében vették őrizetbe Kínában, a következő hónapban drogcsempészettel vádolták meg, és 2018-ban 15 év börtönre ítélték. Ezt azonban halálbüntetésre változtatták, amikor Menget amerikai nyomásra Kanadában letartóztatták.

Várhatóan Kovrig ellen is hamarosan megszületik az ítélet, miután ügyét idén rövid eljárásban tárgyalta a bíróság. Kovrig, a magyar állampolgársággal is rendelkező egykori kanadai diplomata letartóztatása idején egy konfliktusmegelőző szervezet, az International Crisis Group vezető tanácsadója volt.

Készült az AFP és a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG