Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Tizenegy nappal a földrengés után két újabb túlélőt találtak Törökországban


Kétségbeesetten keresnek a romok között egy 11 éves kislányt Kahramanmaraşban 2023. február 16-án
Kétségbeesetten keresnek a romok között egy 11 éves kislányt Kahramanmaraşban 2023. február 16-án

Egy 14 éves fiút és egy 34 éves férfit mentettek ki a romok alól a törökországi Antakyában pénteken, mintegy 260 órával az előző heti földrengést követően.

A 14 éves Osman Halebiyét kórházban kezelik, és a 34 éves Mustafa Avcit is hordágyan szállították el, de csak miután videóhíváson keresztül beszélt a szüleivel, akik megmutatták neki újszülött gyerekét.

„Teljesen elvesztettem minden reményt. Ez valódi csoda. Visszaadták a fiamat. Láttam a romokat, és azt gondoltam, hogy senkit nem menthetnek ki onnan élve. A legrosszabbra készültünk” – mondta a férfi apja.

Az ehhez hasonló esetek azonban egyre ritkábbak. Szakértők szerint a romok alatt rekedt emberek esetében öt nap után drámaian zuhan a túlélés esélye, kilenc nap után pedig szinte egyenlő a nullával, bár vannak időnként kivételek.

Ehhez kapcsolódóan: Magyar mentő a földrengésről: „Ez maga a borzalom, még egy szakmabelinek is az”

Az első, 7,8-as erősségű földrengés múlt hétfő hajnalban következett be a Törökország délkeleti részén lévő Kahramanmaraş tartományban, majd dél körül újabb, 7,5-ös magnitúdójú földmozgásról érkezett jelentés ugyanonnan.

Már több mint 43 ezer halálos áldozatot azonosítottak, emberek milliói vesztették el az otthonukat. A hivatalos adatok szerint Törökországban 38 ezer, Szíriában pedig több mint 5800 emberéletet követelt a természeti katasztrófa.

Ehhez kapcsolódóan: Kik a szíriai mentést vezető Fehér Sisakosok?

Azt egyik ország sem közölte, hogy hány embert tartanak még nyilván eltűntként.

A világ minden tájáról küldtek kutató-mentő csapatokat a munkálatok segítésére, így Magyarországról is több mint száz szakember érkezett a helyszínre.

A túlélők utáni kutatást a fagypont alatti hőmérséklet és a csaknem kétszáz utórengés is nehezítette, ami veszélyessé tette a keresést a megrongálódott, instabil épületekben.

Törökországban egyre nagyobb a felháborodás, ugyanis sokan az épületek rossz konstrukcióját okolják a súlyos pusztításért. Bár a hatóságok földrengésbiztos előírásokat vezettek be az építkezésekre vonatkozóan, szakemberek szerint ritka, hogy ezeket komolyan be is tartatják.

Az illetékes szervek eljárást indítottak több kivitelező ellen, több mint száz embert őrizetbe vettek az ügyben.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG