Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Tizenhárom év börtönt kapott az orosz kém


Jurij Jescsenko bírósági tárgyaláson Brjanszk városában 2020. november 20-án.
Jurij Jescsenko bírósági tárgyaláson Brjanszk városában 2020. november 20-án.

Az orosz haditengerészet számára kifejlesztett elektronikus berendezésekről szolgáltatott volna minősített anyagokat a CIA számára egy orosz férfi, de rajtakapták. 13 év börtönbüntetést kapott.

Minősített adatokat próbált meg eljuttatni az amerikai hírszerzéshez az az orosz férfi, akit tizenhárom év börtönbüntetésre ítélték – adta hírül a Szabad Európa orosz szerkesztősége.

A brjanszki regionális bíróság megállapította: Jurij Jescsenko illegálisan gyűjtött titkos anyagokat az orosz haditengerészet számára kifejlesztett elektronikus berendezésekről 2015 és 2017 között, amikor egy katonai hajók karbantartásával foglalkozó vállalatnál dolgozott az ország északnyugati részében található Murmanszkban – közölte az FSZB (Szövetségi Biztonsági Szolgálat) november 20-án.

Az FSzB szerint Jeszcsenkót 2019-ben kapták rajta, amikor megpróbálta a minősített anyagokat a CIA operatív munkatársának átadni.

Jescsenko beismerte bűnösségét közölte az FSzB.

21 év alatt 100 oroszt ítéltek el kémkedés miatt

Az orosz emberi jogi szervezetek korábban azt mondták, hogy mióta Vlagyimir Putyin elnök 1999 végén átvette az ország irányítását, azóta mintegy 100 orosz állampolgárt ítéltek el árulás és kémkedés vádjával.

Érdekesnek találta cikkünket? Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát! Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

XS
SM
MD
LG