Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Tízezrek menekülnek a hurrikán elől Louisianában


Ablakaikat bedeszkázó emberek New Orleansban, Louisianában, 2021. augusztus 28-án
Ablakaikat bedeszkázó emberek New Orleansban, Louisianában, 2021. augusztus 28-án

Augusztus 29-én éri el a partvidéket a Mexikói-öblön áthaladó, 4-es erősségű hurrikán. A hatóságok széles körű evakuációba kezdtek, amit sok helyen közlekedési dugók nehezítenek.

Az Ida névre keresztelt, jelenleg 5-ből 4-es kategóriás hurrikán akár több mint 200 kilométer/órás széllel is fenyegeti a Mexikói-öböl amerikai partvidékét, elsősorban Louisiana államot. A vihar több tízezer ember lakhelyét érintheti, ezért a hatóságok széles körű evakuálást rendeltek el az alacsonyan fekvő part menti területeken. Az evakuáció miatt több autópályán is dugók alakultak ki, és néhány benzinkúton is kifogyott az üzemanyag.

Pusztítóbb lehet, mint a Katrina

Meteorológusok szerint az Ida hurrikán erősebb lehet, mint a Katrina hurrikán, amely 16 évvel ezelőtt pusztított Louisiana és Mississippi államban, és több mint 1.800 ember halálát okozta.

A jelenlegi helyzetet tovább nehezíti a koronavírus-járvány is: a louisianai kórházak ugyanis már most tele vannak betegekkel az államban alacsony oltottsági arány és a rendkívül fertőző delta variáns miatt. A otthonaikat elhagyóknak a hatóságok menedékhelyeket alakítanak ki, de fennáll a veszélye annak, hogy ezek újabb fertőzések gócpontjaivá válnak. Az amerikai államok közül az elmúlt héten Louisianában volt a legmagasabb a 100 ezer főre jutó koronavírusos megbetegedések száma.

Az állam demokrata párti kormányzója, John Bel Edwards szükségállapotot hirdetett, és megjegyezte, hogy a menedékhelyek csökkentett kapacitással fognak működni, „hogy tükrözzék a COVID realitásait”. A hatóságok célja, hogy lehetőleg minél kevesebb ember kerüljön tömegszállásokra, ezért az evakuáltak jó részének szállodai szobákat próbálnak foglalni.

XS
SM
MD
LG