Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Több civil életét vesztette az orosz légicsapásokban Ukrajna-szerte


A rakétatalálatot szenvedő lakóház Zaporizzsjában 2023. október 18-án
A rakétatalálatot szenvedő lakóház Zaporizzsjában 2023. október 18-án

Rakétatalálat ért egy lakóházat a déli Zaporizzsjai területen szerdára virradóra, több ember meghalt, mások megsebesültek. Az ukrán elnök elítélte a támadást, leszögezve: „az orosz terrornak veszítenie kell”.

A helyi kormányzó, Jurij Malasko arról számolt be, hogy két ember életét vesztette, hármat eltűntként tartanak nyilván, három másik pedig megsebesült.

Az épületbe Sz–300-as rakéta csapódott, három emelet teljesen kiégett. A belügyminisztérium tudatta, hogy mintegy ötven lakót kellett evakuálni.

„A terroristák rakétákkal támadták a várost, az infrastruktúrát, egy közönséges ötemeletes lakóházat. Nyolc lakás megrongálódott. Sebesültek és halottak is vannak. Emberek lehetnek még a romok alatt. Zajlanak a mentési munkálatok” – írta Volodimir Zelenszkij Facebookon.

„Mindent meg fogunk tenni annak érdekében, hogy felelősségre vonjuk a terrorista államot. Az orosz terrornak veszítenie kell” – szögezte le.

A hatóságok rámutattak, hogy a légicsapás semmilyen harcászati célt nem szolgált, miután sem katonai létesítmény, sem kritikus infrastruktúra nincs még a közelben sem. „Ez a városközpont, ahol hétköznapi élet folyik. Nem világos, hogy miért vették célba éppen ezt az épületet” – mondta.

Dél-Ukrajnában két másik ember is áldozatául esett az orosz ágyúzásnak az elmúlt nap során, az egyik a Herszoni területen, a másik Dnyipro városban.

Emellett a keleti Donyecki területen is életét vesztette egy civil az orosz tüzérségi támadásokban, illetve az északkeleti Harkivban traktorjával aknára hajtott egy gazda, aki szintén meghalt.

Eközben a Kreml közölte, hogy éjszaka pilóta nélküli repülőgépeket semmisítettek meg a 2014-ben illegálisan annektált Krím félszigeten és két másik oroszországi területen.

A moszkvai védelmi tárca bejelentette, hogy összesen huszonnyolc drónt lőtt le a légvédelem, a Krím felett tízet, Belgorodban hatot, Kurszkban tizenkettőt.

Az ukrán elnök kedden arról tájékoztatott, hogy országa amerikai gyártású ATACMS taktikai ballisztikus rakéták segítségével kilenc orosz katonai helikoptert, egy lőszerraktárat és egy légvédelmi eszközt is megsemmisített a Zaporizzsjai és a Luhanszki terület megszállt részein.

A kijevi hadvezetés hatvankilenc közvetlen összecsapásról számolt be a szemben álló felek között kedd óta.

A fronton folytatódtak a heves harcok a keleti Avgyijivkánál, ahol az orosz katonák próbálnak áttörést elérni, de a helyi ukrán parancsnok szerint kezdenek kifogyni a lőszerből. „Kevesebb ágyúzás, kevesebb rakétázás, kevesebb támadás az állásaink ellen” – fogalmazott.

Készült az AFP és a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG