Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Több ezer gyereket molesztálhattak katolikus papok Portugáliában


Katolikus templom Lisszabonban 2023. február 13-án (képünk illusztráció)
Katolikus templom Lisszabonban 2023. február 13-án (képünk illusztráció)

Több mint 4800 kiskorú válhatott szexuális visszaélés áldozatává portugál katolikus egyházi személyek részéről az utóbbi évtizedekben, 512 érintett már tanúvallomást tett az ügyben.

A szexuális bűncselekményeket vizsgáló bizottság az 1950 óta eltelt időszakot tanulmányozta, amelyről szólva egyes egyházi illetékesek korábban úgy nyilatkoztak, hogy mindössze néhány ilyen eset történt.

Pedro Strecht, a bizottságot vezető pszichiáter az áldozatok valós számát legalább 4815-re becsülte. Sem az áldozatok, sem a feltételezett elkövetők nevét nem hozzák nyilvánosságra, a portugál katolikus egyháznak viszont február végéig megküldik azon gyanúsítottak listáját, akik még aktív szolgálatot töltenek be.

Mint írták, a zaklatók 77 százaléka pap volt, míg az áldozatoknak ugyanekkora hányada nem jelentette a molesztálást egyházi tisztségviselőknek, pusztán négy százalékuk fordult a rendőrséghez. Az áldozatok 53 százaléka fiú, 47 százaléka lány volt.

Ehhez kapcsolódóan: „Beszélni kell, hátha erősebb lesz egyszer az igazság, mint a hazugság”

A panel tagjai sajnálatukat fejezték ki amiatt, hogy Vatikán későn, csak októberben adott hozzáférést a szükséges archívumokhoz, így csak három hónapjuk volt a visszaélések írásos bizonyítékait elemezni.

Az esetek többségében már lejárt az elévülés határideje, így csupán 25 ügyet adtak át a vádhatóságnak.

Több magas rangú egyházi vezető is jelen volt a jelentés bemutatásán.

A független szakértői testületet kicsit több mint egy évvel ezelőtt felállító portugál püspöki konferencia vezetője kijelentette, hogy mielőtt hivatalos választ adnak, tanulmányozni fogják a mintegy ötszáz oldalas értékelést.

„Olyan dolgokat láttunk, hallottunk, amiket nem hagyhatunk figyelmen kívül. Drámai körülményekről van szó. Nem lesz egyszerű túltenni magunkat rajta” – közölte José Ornelas.

Ehhez kapcsolódóan: Nem tárgyalja a Vatikán felelősségét az Európai Bíróság

Ferenc pápa négy évvel ezelőtt kötelezővé tette a papok számára, hogy jelentsenek minden, egyházi személy által elkövetett szexuális zaklatást, illetve azt is, ha megpróbálják elfedni az ilyen eseteket. Az első botrányok már több mint harminc éve robbantak ezzel kapcsolatban Írországban és Ausztráliában. Ezen ügyeket az egyház próbálta elbagatellizálni, mondván, hogy elszigetelt jelenségekről van szó.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG