Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Több mint 1200 ember holttestét találták meg eddig a kijevi régióban


Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Karl Nehammer osztrák kancellár Kijevben, 2022. április 9-én.
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Karl Nehammer osztrák kancellár Kijevben, 2022. április 9-én.

Az ukrán vezetés szerint az orosz erők nap mint nap gyilkoltak meg civileket Ukrajnában, az orosz vezetés azonban ezt tagadja. Moszkvában tárgyal az osztrák kancellár, ő az első nyugati politikus, aki a háború kitörése az orosz fővárosba utazik, Karl Nehammer szombaton Kijevben járt.

Újabb tömegsírt találtak az ukrán fővárostól, Kijevtől nyugatra fekvő Buzova faluban. A település polgármestere szerint több tucat megkínzott ember holtteste hever egy benzinkút mellett ásott gödörben. Még nem tudta megmondani, hány halottat találtak, a tömegsír feltárása folyamatban van.

Hozzátette, hogy az orosz csapatoktól felszabadított területen több tucat felgyújtott személyautót is találtak, bennük utasok holttestével. Egy szemtanú, akinek sikerült elmenekülnie, elmondta, hogy az orosz katonák addig lőttek rá, amíg a gépkocsija ki nem gyulladt.

Közben Irina Venediktova, Ukrajna főügyésze a Sky Newsnak vasárnap arról beszélt, hogy csak a kijevi régióban már 1222 holttestet találtak. Arról is beszélt, hogy ötszáz feltételezett háborús bűnöst azonosítottak eddig, és hozzátette, legalább 5600 feltételezett háborús bűncselekményről van szó.

Kijev után Moszkvában tárgyal az osztrák kancellár

Karl Nehammer az első nyugati politikus az orosz fővárosban az ukrajnai orosz invázió kezdete, február 24-ike óta. Miután Kijevben tárgyalt az ukrán elnökkel, az osztrák kancellár azt mondta, „kockázatos, személyes diplomáciai missziót vállal", de minden tőle telhetőt meg akar tenni a béke érdekében, noha tudja, hogy a béke esélye nagyon halvány ebben pillanatban.

Arról is beszélt, hogy a moszkvai út teljesen az ő kezdeményezése, és ukrajnai tartózkodása alatt határozta el. A Putyin elnökkel tartandó találkozóján fel fogja hozni a bucsai tömeggyilkosság ügyét is. Az osztrák kancellár más európai vezetőkkel együtt maga is járt a Kijevhez közeli Bucsában az eset után.

XS
SM
MD
LG