Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Több mint 15 éve épül a stadion a nemlétező focicsapatnak Moldovában


A drukkereknek nemcsak a stadionra, de a csapat újraalakítására is várniuk kell. A fénykép egy olyan nézőtéren készült, amely megépült: Zimbru Stadion, Kisinyov, Moldova, 2019. szeptember 10.
A drukkereknek nemcsak a stadionra, de a csapat újraalakítására is várniuk kell. A fénykép egy olyan nézőtéren készült, amely megépült: Zimbru Stadion, Kisinyov, Moldova, 2019. szeptember 10.

Moldova komoly pénzekkel támogatja a szegény régiók fejlesztését. A pénz azonban nem mindig talál jó gazdára. Az ország egyik legszegényebb részén a polgármester stadiont kezdett építeni. A komplexum 15 éve nem készült el, elment rá rengeteg pénz, és közben a helyi focicsapat is feloszlott.

A Moldovai Köztársaság még mindig Európa egyik legszegényebb országa. Az országon belül is leginkább a rurális területeken élő emberek vannak hátrányos helyzetben. Otaci városa Moldova északi részén fekszik, és olyan, mintha a szovjet múlt egy darabja érintetlenül megmaradt volna. Az omladozó tömbházak jól reprezentálják az egész régió hanyatlását.

Lenne pénz a fejlesztésre

A hatóságok azért hozták létre a Nemzeti Régiós Fejlesztési Alapot (FNDR) közel kétszáz millió moldáv lejes (nagyjából 3,5 milliárd forintos) éves büdzsével, hogy segítsék a szegény területek fejlődését. Az FNDR célja az lenne, hogy olyan projekteket támogat, amik segítik a kistérségek gazdaságát. A pénzt egy országos tanács osztja szét a települések között. A Földművelésügyi, Vidékfejlesztési és Környezetvédelmi minisztériumnak kulcsszerepe van a program felügyeletében.

A helyzet azonban az, hogy sokszor olyan projektekbe ölnek pénzt, amik végül nem valósulnak meg. A helyi számviteli bíróság jelentése 2019-es jelentése szerint több tízmillió lejt fektettek be rosszul.

A parkot felszámolták, a stadion nem épült meg

Ha már a nem megvalósuló projektekről van szó, meg kell említeni Otaci város stadionját is. A helyiek azt mondják a stadion 15 éve épül, ezalatt a város focicsapata feloszlott. „Nincs is csapatunk, évekkel ezelőtt feloszlatták. Egy park volt itt. Most se park nincs, se stadion” – meséli egy helyi.

A stadion építésébe a város korábbi polgármestere, Vasile Traghira kezdett bele, aki akkoriban a helyi futballklub elnöke volt. 2006 és 2009 között 20 millió lejt (mai árfolyamon nagyjából 350 millió forintot) költöttek a stadionra anélkül, hogy befejezték volna.

A korábbi polgármester nem tudja, ki lopta el a pénzt

A korábbi polgármester azt mondta a Szabad Európa helyi szerkesztőségének, hogy a projektet szétlopták, de nem ő volt az.

Ügyész vagyok én? Rajtakaptam valakit? Nincs jogom rá, hogy ujjal mutogassak” – mondta a korábbi polgármester, Vasile Traghira. Otaci város önkormányzata elméletileg 3 millió lejjel szállt be a projektbe. A felelős minisztérium levélben azt válaszolta a Szabad Európa kérdésére, hogy az önkormányzat nem adta bele a saját részét a finanszírozásba, ezért maradt félbe az építkezés.

A félkész stadion eközben rohad, és a jövője is bizonytalan.

Érdekesnek találta cikkünket? Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát! Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

XS
SM
MD
LG